Noi pachete de servicii pentru persoanele asigurate și neasigurate, disponibile de la 1 iulie. Anunțul CNAS

Sursă foto: Freepik
Sursă foto: Freepik

CNAS vine cu noi servicii pentru cetățeni!

De la 1 iulie, Contractul-cadru al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) va include pachete de servicii pentru persoanele asigurate și neasigurate, axate pe depistarea unor afecțiuni grave precum cancerul, hepatitele cronice B și C, și HIV/SIDA la gravide, informează CNAS într-un comunicat preluat de Agerpres.

O noutate este că medicii de familie vor putea trimite și persoanele neasigurate la analize și consultații de specialitate, decontate de casa de asigurări de sănătate, dacă se suspectează o boală oncologică. Totodată, aceștia vor putea emite bilete de trimitere pentru testarea virusurilor hepatitice B și C, precum și pentru HIV la gravide, analizele fiind decontate de CNAS.

În ambulatoriul de specialitate clinică, persoanele neasigurate vor beneficia de servicii pentru depistarea și confirmarea diagnosticului de afecțiune oncologică, inclusiv consultații, proceduri diagnostice și spitalizări de zi pentru confirmarea bolii. Se va elimina condiția ca furnizorii de servicii complexe de tip diagnostic-caz să aibă atât ambulatoriu de specialitate clinic, cât și structură de spitalizare de zi, excepție făcând cazurile de risc crescut la gravide.

Alte noutăți

De asemenea, serviciile medicale mobile și caravanele vor putea acorda servicii de diagnostic-caz în zonele izolate, facilitând accesul la depistarea precoce a cancerului de sân și col uterin. Furnizorii de servicii paraclinice vor putea deconta analizele prescrise pentru persoanele neasigurate, iar spitalele vor putea deconta spitalizările de zi pentru confirmarea diagnosticului de afecțiune oncologică la pacienții neasigurați.

Pentru persoanele asigurate, se vor introduce servicii psihologice specializate furnizate de psihologi cu formare în psiho-oncologie, recomandate de medicii specializați în oncologie și îngrijiri paliative. Până la 30 iunie 2025, aceste servicii vor putea fi oferite și de psihologi fără formare complementară.

În conformitate cu Planul național de prevenire și combatere a cancerului în România, aprobat prin Legea nr. 293/2022, se va schimba modul de raportare și decontare a serviciilor acordate persoanelor cu suspiciune oncologică și bolnavilor de cancer. Finanțarea serviciilor pentru diagnosticarea oncologică a persoanelor neasigurate și testarea acestora pentru hepatitele cronice B și C și infecția HIV la gravide va fi asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, nu din contribuțiile plătite de asigurați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel