Cercetătorii de la Universitatea din Buffalo susțin că studiile COVID-19 ar trebui să se concentreze și asupra altor aspecte ce țin de sistemul imunitar. Iată despre ce e vorba.
Oamenii de știință din cadrul Universității din Buffalo susțin că studiile COVID-19 ar trebui să se concentreze și asupra imunității mucoasei din nas și gură. Oricine a fost supus unui exsudat nazal sau test de salivă pentru COVID-19, știe că virusul este cel mai ușor de detectat în nas și gură. De aceea, cercetătorii susțin, într-o nouă lucrare, că mai multe studii COVID-19 ar trebui să fie dedicate modului în care imunitatea apare la SARS-CoV-2 în membranele mucoase ale nasului și gurii.
Aceștia au observat că sistemul imunitar al mucoasei este cea mai mare componentă a sistemului imunitar și și-au exprimat îngrijorarea că până în prezent studiile nu s-au concentrat pe o mare parte a acestei spețe. „Credem că este o omisiune gravă de a ignora răspunsul imun al mucoasei la SARS-CoV-2, având în vedere locurile sale inițiale de infecție”, a declarat Michael W. Russell, profesor emerit la Departamentul de Microbiologie și Imunologie din Școala de medicină și științe biomedicale Jacobs de la UB și autor principal al lucrării. "În mod clar, răspunsul anticorpului sistemic de imunoglobulină G (cel mai abundent anticorp circulant) este important - nu negăm acest lucru -, dar de la sine este insuficient.", a mai precizat acesta.
Russell a mai menționat că, în mod natural, cercetarea inițială asupra bolii se concentra asupra cazurilor de infecție severă atunci când virusul coboară în tractul respirator inferior, în special în plămâni, unde răspunsurile imune celulare exacerbează inflamația, mai degrabă decât combate infecția. Dar, din moment ce tractul respirator superior, inclusiv nasul, amigdalele și adenoidele sunt punctul inițial de infecție cu COVID-19, răspunsurile imune care sunt declanșate acolo prezintă un interes special.
În plus, rata ridicată de transmitere asimptomatică a COVID-19, pe care Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au estimat-o recent la peste 50%, este un alt motiv pentru care imunitatea mucoasei este atât de importantă, potrivit autorilor, potrivit MedicalXpress.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News