Noi planete asemănătoare Pământului ar putea fi descoperite în curând, după ce oamenii de știință au făcut un progres tehnologic

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Fizicienii au dezvoltat un dispozitiv astronomic care poate analiza lumina verde-albastră emisă de stele, ceea ce ar putea ajuta la decoperirea de noi planete asemănătoare Pământului.

Dispozitivul poate detecta mici variații în lumina unor stele create de exoplanetele care orbitează în jurul lor (cele aflate dincolo de sistemul nostru solar) - putând astfel descoperi o exoplanetă similară cu Pământul.

Dispozitivele precedente au fost limitate în principal la partea verde-roșie a spectrului luminos, dar noul sistem oferă șansa de a descoperi și mai multe secrete spațiale.

Descoperirea a fost realizată de fizicieni de la Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh și de la Universitatea Cambridge.

"Aceasta este o evoluție cu adevărat interesantă, care ne va permite să studiem planete mai mici pe orbite mai lungi decât până acum - cu scopul de a descoperi prima planetă 'asemănătoare Pământului' care orbitează în jurul unei stele asemănătoare Soarelui din apropiere", a declarat Dr. Samantha Thompson de la Cambridge.

Tehnologia este în curs de dezvoltare

Profesorul Derryck Reid de la Heriot-Watt a declarat că lumina cu lungime de undă mai mică pe care noul sistem o poate examina este "bogată în caracteristici de absorbție atomică de interes pentru astronomi".

"Noua noastră abordare oferă pentru prima dată o secvență continuă de markeri optici, de la ultraviolet la albastru-verde, care servesc ca o scală de precizie a lungimilor de undă în această parte a spectrului", a adăugat profesorul Reid.

Tehnologia este în curs de dezvoltare pentru Extremely Large Telescope (ELT), aflată în construcție în deșertul Atacama din Chile.

Acesta va avea o oglindă primară de 39 de metri și va fi cel mai mare telescop de lumină vizibilă și infraroșie din lume.

Echipa britanică va lucra, de asemenea, la astrocâmpuri pentru telescoapele din Africa de Sud și din Insulele Canare, conform Sky News. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel