Noi presupuneri privind declanșarea bolii Alzheimer

Un somn de calitate poate ține Alzheimer-ul departe. Un somn de calitate pe durata noptii este esential nu doar pentru bunastarea si buna dispozitie de a doua zi, dar si pentru prevenirea dementei, potrivit unor cercetari prezentate saptamana aceasta in cadrul Alzheimer’s Association International Conference ce a avut loc la Londra, potrivit The Washington Post.

Trei cercetari efectuate de catre oamenii de stiinta de la Wheaton College subliniaza existenta unor asocieri semnificative intre tulburarile de respiratie ce intrerup somnul si dezvoltarea indicatorilor biologici ai bolii Alzheimer.

Tratarea tulburarilor de somn cu ajutorul aparatelor dentare specializate si a aparatelor CPAP (continuous positive airway pressure) ce permite patrunderea oxigenului pe caile respiratorii ar putea contribui la scaderea riscului declansarii dementei si la incetinirea progresului bolii, declara cercetatorii.

Persoanele ce au dificultati de respiratie pe durata somnului sufera de hipopnee sau apnee in somn, iar cea mai frecvent intalnita forma a acestui sindrom este apneea obstructiva, ce apare la aproximativ 3 din 10 barbati si 1 din 5 femei, potrivit purtatorilor de cuvant ai Alzheimer’s Association.

În cadrul cercetarilor efectuate recent pe aceasta tema, participantii care s-au trezit in mod repetat din somn au aratat acumulari ale placii amiloidale, iar in cazurile in care episoadele de apnee in somn au continuat saptamani la rand, subiectii au inregistrat cresteri ale proteinelor de tip tau, asociate de asemenea cu declansarea bolii Alzheimer. 

Privarea repetata a creierului de oxigen, cauzata de manifestarea episoadelor apneice, poate contribui la acumularea placilor amiloidale, intrucat oxigenul regleaza eliberarea unei enzime ce joaca un rol central in crearea acestor depozite, adauga Dr. Hogan. 

Pentru moment nu este clar daca relatia dintre apnee si dementa este cauzala, iar studiile efectuate pe animalele de laborator arata ca efectul cauzal poate merge in ambele directii: este posibil ca atat persoanele ce sufera de dementa in faza incipienta sa aiba probleme de somn, dar si prezenta acestora sa declanseze aparitia bolii, a declarat Keith Fargo, directorul programului de informare publica a institutiei Alzheimer’s Association.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel