Institutul Memoriei Naţionale (IPN) din Cracovia adaugă noi probe în ancheta ce vizează aducerea în instanţă a torţionarilor nazişti din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Aproximativ 500 de supravieţuitori ai lagărului de la Auschwitz vor fi intervievaţi după ce guvernul polonez a redeschis cazul la sfârşitul lunii octombrie, potrivit Kracow Post.
Autor: Alexandra Dumitru
Noile investigaţii au demarat pe fondul unei reuşite: condamnarea unui criminal de război nazist ce locuia în Statele Unite ale Americii. John Demjanjuk, în vârstă de 91 de ani a fost judecat în Germania anul acesta şi condamnat la cinci ani de închisoare pentru complicitate la uciderea a peste 28.000 de evrei în lagărul de la Treblinka. Un caz unic pentru că în Germania, nu a mai fost condamnat vreodată cineva care a lucrat în lagăre şi a fost deci complice la crimele săvârşite.
Procesele pentru judecarea torţionarilor din Auschwitz au fost sistate oficial în 1956, programul actual fiind o continuare a investigaţiilor începute în timpul regimului comunist din Polonia, dar înăbuşite în anii ’80 pentru că autorităţile nu puteau interoga suspecţii emigraţi. Ultima persoană condamnată în Polonia a fost Henryk Mania, în vârstă de 78 de ani, acesta a primit opt ani de închisoare pentru implicarea în genocidul de la Chelmno.
IPN îşi propune totodată să descopere cât mai multe detalii privind viaţa din ”lagărul morţii”, iar prin mărturiile celor 500 de supravieţuitori speră să estimeze un număr al celor care au murit în lagărului de la Auschwitz.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu