Au fost modificate regulile de acordare a concediului medical. Noile proceduri vizează și persoanele internate în spital, femeile însărcinate și lăuzele, potrivit Ordinului CNAS publicat miercuri în Monitorul Oficial.
Ordinul CNAS stabilește ca persoanele fizice autorizate (PFA) care plătesc contribuție de concedii și indemnizații de 0,85% pentru a beneficia de plata concediilor medicale să recalculeze contribuția în funcție de situația reală a veniturilor realizare, constatate prin decizia de impunere, potrivit avocatnet.ro.
Potrivit aceluiaşi document, persoanele cu handicap asigurate beneficiază de concediu pentru sarcină și lăuzie, după luna a 6-a de sarcină, cu precizarea că durata minimă a concediului de lăuzie trebuie să fie obligatoriu de 42 zile calendaristice.
Ordinul CNAS nr. 8/2016 stabileşte că, la externarea din spital, inclusiv pentru spitalizarea de zi, se poate acorda un concediu medical de la 1 la 7 zile calendaristice, iar în cazuri speciale, până la maximum 21 de zile calendaristice. Noutatea adusă de actul normativ amintit anterior constă în sintagma "inclusiv pentru spitalizarea de zi".
Actul normativ tratează și situația în care angajatorul își suspendă temporar activitatea sau activitatea încetează prin divizare, fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, sau faliment. În aceste situații, drepturile de concedii medicale se achită din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) cu precizarea că aceste indemnizații se achită în condițiile menținerii concediului medical pentru aceeași afecțiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News