Noi reguli pentru creșterea porcilor în gospodării

Foto: Freepik
Foto: Freepik

S-a "îmblânzit" Legea Porcului!

Un nou Regulament European vine cu măsuri dure pentru exploatațiile non-profesionale fapt care, după estimările specialiștilor, va descuraja și mai mult creșterea porcilor în gospodării.

Indiferent dacă dețineți o fermă de porci mică sau diversificată, ori o fermă de porci mare și specializată, contribuiți la producția a peste 20 de milioane de tone de carne de porc pe an. Această cifră plasează UE pe locul al doilea în lume, după China, în ceea ce privește producția de carne de porc și pe primul loc în ceea ce privește exportul de carne de porc și produse din carne de porc.

Se pot creşte, din nou, mai mult de 5 porci în gospodărie

Camera Deputaților a amendat luna trecută un proiect de lege adoptat anterior care prevedea că persoanele fizice nu mai puteau crește în propriile gospodării decât un număr de maxim cinci porci. Acum se pot crește mai mulți însă noile condiții pentru creșterea porcilor prevăd respectarea măsurilor de igienă foarte stricte. Porcinele trebuie ținute în spații îngradite, fără posibilitatea de contact cu animale sălbatice sau porcine din alte unități, ceea ce ar presupune că porcii nu vor mai putea fi crescuți liberi în afara gospodăriei sau exploatației.

Crescătorii de porci pot beneficia, de asemenea, de o serie de măsuri ale politicii agricole a UE, cum ar fi ajutorul pentru depozitare privată (atunci când acest lucru este justificat de condițiile de piață) și clasificarea carcaselor. În plus, UE monitorizează prețurile și garantează stabilitatea pieței cărnii de porc din UE, stabilind norme de import pentru a o proteja de orice efecte negative ale schimburilor comerciale cu țări terțe.

UE promovează consumul de produse europene din carne de porc în afara UE și protejează calitatea produselor din carne de porc, cum ar fi jamboanele, prin denumirea de origine protejată și etichetele de indicație geografică protejată. În fine, legislația UE stabilește norme privind sănătatea și bunăstarea animalelor, pentru a proteja crescătorii de costurile generate, de exemplu, de răspândirea bolilor la animale (cum ar fi pesta porcină) sau de necesitatea tăierii cozii din cauza unor condiții de creștere a animalelor inadecvate sau a unei gestionări necorespunzătoare a acestora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel