Centralele termice de apartament pot fi interzise dacă au coşuri de fum individuale. Dumitru Chisăliță, expert în energie, a explicat de ce această regulă poate fi o problemă pentru românii care își doresc să aibă căldură în case.
Proiectele de instalaţii de gaze pentru centrale termice cu coşuri individuale, în apartamente, nu vor mai fi avizate de verificatorii de proiecte pentru a fi montate, scrie Asociaţia Energia Inteligentă. Astfel, este necesar, în cazul blocurilor, la care se doreşte instalarea de cazane murale în fiecare apartament, să devină obligatorie utilizarea cazanelor cu tiraj forţat în configuraţia C4 care să fie racordate fie la sisteme de coşuri concentrice tip LAS care deservesc mai multe aparate de încălzire, fie la sisteme de conducte separate.
"Noi am dorit să sesizăm autoritățile în contextul frigului care a bântuit apartamentele din București, Constanța și alte orașe din țară în această iarnă, faptul că oamenii au fost îndreptați către trecerea de la încălzirea centralizată la încălzirea individuală și această îndrumare care le dă o speranță ca la anul să nu mai stea în frig, se poate lovi de această situație care ne-a fost semnalată la asociație, faptul că oameni care au investit bani pentru a obține autorizările în vederea montării unei centrale termice pe gaz într-un apartament, s-au lovit de acestă problemă a faptului că anumiți verificatori nu le-au mai semnat invocând aceste motive, prezența coșului de fum individual.
Această problemă trebuie soluționată pentru a nu crea probleme la nivelul consumatorilor și pentru a nu crea probleme la nivelul speranței că oamenii la anul vor avea căldură în apartament. E o problemă legată de armonizarea legislației pentru că există aceste ordine care vin din zona non-gazieră în care se impun niște condiții suplimentare și există legislația specifică industriei de gaz unde nu apar aceste condiționalități. Totuși, un verificator trebuie să țină cont de toate legislațiile existente în România și el nu poate da un astfel de aviz în condițiile în care cele două reguli există în moment de față.", a explicat Dumitru Chisăliță, expert în energie, la RealitateaPlus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu