Proiectul PMP pentru reprezentarea românilor din diaspora în Parlament a fost adoptat tacit.
Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă prin care un grup de parlamentari PMP a propus noi reguli pentru reprezentarea românilor din diaspora în Parlament. Nota de adoptare tacită pentru acest act normativ, pentru care termenul de dezbatere şi vot în prima Cameră sesizată s-a împlinit pe 27 noiembrie, a fost citită, în plen, de preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, conform Agerpres.
"În configurarea actuală, Parlamentul nu este reprezentativ pentru diaspora", se arată în expunerea de motive a legii.
Conform iniţiativei, AEP stabileşte prin hotărâre numărul de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputaţilor, pe fiecare circumscripţie în parte în termen de cel mult 5 zile de la data începerii perioadei electorale aplicând prevederile legii cu privire la numărul locuitorilor, norma de reprezentare şi formula de calcul.
Potrivit proiectului, pentru Circumscripţia electorală 43 (diaspora) se ia în calcul numărul locuitorilor români cu domiciliul reşedinţa sau alte forme de înregistrare în străinatate, conform datelor furnizate de MAE şi transmise AEP, valabil la data de 1 ianuarie a anului în care au loc alegeri parlamentare la termen.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea AEP va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News