Noi reguli pentru TikTok care a semnat o serie de angajamente cu Comisia Europeană

Fotografie de la cottonbro: Pexels
Fotografie de la cottonbro: Pexels

Acord cu UE în urma denunțurilor asociațiilor de consumatori cu privire la riscurile pentru copii.

Acordul vine după o serie de plângeri ale BEUC, Rețeaua Asociațiilor de Consumatori Europeni, care, printre altele, acuzase celebrele rețele de socializare că nu protejează utilizatorii mai mici de publicitatea ascunsă și de conținutul inadecvat, încălcând astfel regulile UE în materie, potrivit Europa Today.

În urma acestor rapoarte, Comisia și rețeaua autorităților naționale pentru protecția consumatorilor (CPC) au început un dialog cu TikTok care s-a încheiat cu semnarea unei serii de angajamente de către rețeaua socială chineză. Iată care sunt acestea: 

  • Utilizatorii pot raporta acum reclame și oferte care ar putea conduce sau induce copiii să cumpere bunuri sau servicii.

  • Conținutul de marcă trebuie să respecte o politică de protecție a utilizatorilor, care interzice promovarea produselor și serviciilor neadecvate, cum ar fi alcoolul, schemele de îmbogățire rapidă și țigările.

  • Utilizatorilor li se solicită să rotească un comutator atunci când postează conținut care conține cuvinte cheie legate de o marcă.

  • Dacă un utilizator are mai mult de 10.000 de urmăritori, videoclipurile sale sunt revizuite de TikTok și va trebui să respecte regulile sociale privind conținutul de marcăTikTok trebuie să clarifice utilizatorilor cum să cumpere și să utilizeze monede, iar ferestrele pop-up vor oferi prețul estimat în monedele locale. 

  • Consumatorii pot anula în termen de 14 zile de la cumpărare și va fi disponibil și un istoric de achiziții.

  • Rețeaua de socializare va trebui, de asemenea, să clarifice cum să obțineți premii și cum să trimiteți cadouri, pentru care utilizatorii pot calcula cu ușurință prețul.

  • Publicitatea plătită în videoclipuri va fi identificată cu o nouă etichetă, a cărei eficiență va fi testată de o terță parteUtilizatorii pot raporta conținut ascuns de marcă și vor fi implementate noi reguli pentru hashtag-uri și etichete.

CPC, Rețeaua de Cooperare pentru Protecția Consumatorului, va monitoriza respectarea acestor angajamente, care vor acorda o atenție deosebită expunerii copiilor la practicile de afaceri ale TikTok.

În ceea ce privește publicitatea personalizată, CPC va evalua conformitatea în lumina celor ”5 principii cheie ale publicității corecte pentru copii”, document adoptat recent la nivelul UE și care stabilește limite ale expunerii copiilor la marketing. 

Citește și...

Modificări pentru elevii de clasa a VIII-a: Vor fi introduse programe de educaţie în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de modificare a legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, stabilind că în unităţile şcolare se vor derula sistematic din clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinţilor, programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.

Legea reglementează posibilitatea desemnării drept persoană care să asigure creşterea şi îngrijirea copilului, pe lângă rudele până la gradul III, şi a altor persoane faţă de care acesta a dezvoltat relaţii de ataşament sau s-a bucurat de viaţa de familie.

De asemenea, legea prevede redefinirea serviciilor de tip rezidenţial, precum şi instituirea unei indemnizaţii lunare de sprijin pentru familia sau persoana care a primit în plasament sau este tutore al unui copil, pe perioada în care asigură creşterea şi îngrijirea copilului.

Textul adoptat iniţial de Parlament prevedea că în unităţile şcolare se derulează sistematic, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie.

În cererea de reexaminare se preciza că prin introducerea sintagmei "educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sanitară", textul de lege se îndepărtează de principiul "promovării educaţiei pentru sănătate" prevăzut în art. 3 lit. r) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011.

Deputaţii au reformulat textul, stabilind "derularea sistematică în unităţile şcolare, începând cu clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, de programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor."

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel