Noi reguli privind comercializarea produselor agricole. Iată principalele modificări venite de la Bruxelles

Fotografie de la Jack Sparrow/Pexels
Fotografie de la Jack Sparrow/Pexels

Reguli mai clare și obligatorii pentru miere, nuci și fructe uscate, banane coapte, precum și fructe și legume tăiate, prelucrate și tăiate (cum ar fi frunzele de salată ambalate). În cazul amestecurilor, țara sau țările de origine trebuie să fie indicate pe etichetă.

Mai multe fructe în gem, o etichetare mai strictă privind originea pentru miere și etichetarea obligatorie pentru nuci, fructe uscate, fructe și legume prelucrate și tăiate, cum ar fi salata în pungi. Produsele destinate donării pot fi scutite de cerințele majore de etichetare. Acest lucru va reduce birocrația și cerințele de etichetare, ușurând munca operatorilor.

Acestea sunt câteva dintre propunerile prezentate de Comisia Europeană ca parte a unei revizuiri generale a standardelor de comercializare pentru produsele agricole, potrivit Agrifood.

Motivul? Listarea țărilor de origine va crește transparența pentru consumatori.

Propuneri privind risipa alimentelor

Revizuirile propuse se referă atât la deșeurile alimentare, cât și la deșeurile de ambalaje. De exemplu, fructele și legumele mai puțin atractive (cu defecte externe, dar încă potrivite pentru consum) vândute local și direct de la producători către consumatori fac obiectul unei derogări de la standardele de comercializare.

Evaluarea prospețimii acestora ar putea oferi consumatorilor mai multe oportunități de a cumpăra fructe și legume proaspete la prețuri mai accesibile și ar putea aduce beneficii producătorilor activi în lanțurile scurte de aprovizionare. Același lucru este valabil și pentru unele produse afectate de dezastre naturale sau alte circumstanțe excepționale, dacă consumul lor este sigur.

Sucuri din fructe

Acestea pot purta mențiunea ”fără adaos de zahăr” pentru a clarifica faptul că, spre deosebire de nectarurile de fructe, sucurile nu pot conține prin definiție zaharuri adăugate, o caracteristică de care majoritatea consumatorilor nu o cunosc.

În plus, pentru a răspunde cererii în creștere pentru produse cu mai puțin zahăr, un suc reformulat ar putea indica pe etichetă ”suc de fructe cu zahăr redus”. Pentru a simplifica și adapta și mai mult la gusturile consumatorilor, termenul ”apă de cocos” ar putea fi folosit alături de ”suc de nucă de cocos”.

Delceață și gemuri

Conținutul de fructe va fi crescut de la un minim de 350 la 450 de grame (550 pentru produse de înaltă calitate) per kilogram de produs finit. Odată cu creșterea generalizată a conținutului de fructe, consumatorilor li s-ar oferi un produs cu mai puțin zahăr și o cantitate mai mare de fructe decât în ​​prezent. 

Ouăle

Panourile solare ar putea fi introduse în sistemele de producție în aer liber pentru a stimula furnizarea de energie din surse regenerabile.

Ștampilarea ouălor s-ar face și direct în fermă pentru a îmbunătăți trasabilitatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel