Noi restricţii COVID-19 în Ţările de Jos. Autorităţile se tem de noi proteste

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Guvernul olandez va impune noi restricţii pentru a lupta împotriva creşterii cazurilor de COVID-19. Poliţia se pregăteşte deja pentru noi revolte şi proteste. 

În cursul unei conferinţe de presă, programată vineri seara, premierul Mark Rutte ar putea anunţa închiderea barurilor şi restaurantelor de la ora 17.00 (16.00 GMT), în loc de 20.00 (19.00 GMT), a informat presa locală. O înăsprire a măsurilor actuale riscă să inflameze o situaţie deja tensionată în Ţările de Jos, scenă a patru nopţi sub tensiune ridicată în diverse oraşe cu începere de vineri, în special la Rotterdam şi Haga, scrie Agerpres.

"Suntem numai ochi şi urechi şi ne pregătim", a declarat Gijs van Nimwegen, purtătorul de cuvânt al poliţiei din Rotterdam. "Sperăm că va fi calm, peste tot în Ţările de Jos şi la Rotterdam", a adăugat el pentru AFP.

Ţara a reintrodus săptămâna trecută un lockdown parţial cu o serie de restricţii sanitare care afectează în special sectorul restaurantelor. Guvernul intenţionează, de asemenea, să interzică anumite locuri pentru cei nevaccinaţi, în special barurile şi restaurantele.

Pentru al doilea an consecutiv, tradiţionalele focuri de artificii de Revelion, care fac de obicei mulţi răniţi, sunt, de asemenea, interzise, pentru a evita supraîncărcarea spitalelor.

Zeci de mii de cazuri pe zi



Cetăţenii sunt îndemnaţi să nu primească mai mult de patru persoane în casele lor şi să facă telemuncă. Manifestaţiile publice sunt interzise şi meciurile de fotbal se joacă cu uşile închise.

În pofida acestor măsuri, Ţările de Jos, cu o populaţie de 17 milioane de locuitori, înregistrează în continuare peste 22.000 de cazuri noi zilnic. Situaţia a determinat executivul să avanseze cu o săptămână conferinţa de presă a premierului.

Echipa de experţi (OMT) care a consiliat guvernul de la începutul pandemiei recomandă, însă, să nu se închidă şcolile, colegiile, liceele şi universităţile, în ciuda unei explozii de cazuri în rândul elevilor.

OMT consideră că o nouă închidere a şcolilor, aşa cum a fost cazul la începutul pandemiei, ar fi dăunătoare dezvoltării copiilor şi tinerilor.

Proteste violente, poliţişti atacaţi cu pietre 



Ultimele două conferinţe ale prim-ministrului dedicate epidemiei au fost marcate de ciocniri între poliţie şi protestatari în faţa ministerelor de la Haga.

Apoi, o manifestaţie anti-restricţii, organizată prin intermediul reţelelor de socializare, a derapat rapid vineri la Rotterdam, unde mai multe maşini au fost incendiate, poliţiştii au fost atacaţi cu pietre şi cu artificii de sute de tineri cu glugă şi de huligani.

În total, 173 de persoane au fost arestate în toată ţara de vineri. Doi protestatari au fost condamnaţi la închisoare pentru că au aruncat cu pietre în forţele de ordine. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel