Consiliul UE a impus o nouă serie de sancțiuni Belarusului. Cele mai importante sectoare economice sunt vizate de conducerea uniunii Europene.
Conform Publika, Consiliul UE a impus noi sancţiuni împotriva Belarusului. La ședința de luni a miniștrilor de externe UE a fost aprobat al patrulea pachet de sancțiuni care vizează nu doar persoane fizice și juridice, ci și cele mai importante sectoare economice: cel petrolier, al gazelor naturale, exportul de potasiu şi fosfor şi industria tutunului.
Josep Borel, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pe politică externă, a subliniat că autorităţile de la Minsk nu-şi schimbă atitudinea, iar numărul deţinuţilor politici din Belarus depăşeşte 500.
"Sancţiunile economice afectează populaţia, iar noi nu vrem ca oamenii nevinovaţi să aibă pierderi. Totuşi, vine un moment în care este necesar să se ia măsuri mai drastice, care, din păcate, vor afecta și populația.", a comunicat înaltul reprezentant al UE pentru Politică Externă, Josep Borrel.
Măsurile restrictive vor afecta 86 de persoane fizice și companii, care vor avea conturile blocate. Mai mulţi funcționari și agenţi de securitate vor avea interdicţie de intrare în țările UE. Sancțiunile au fost impuse Belarusului din cauza încălcării drepturilor omului, a presiunilor asupra opoziției și în urma deturnării unei aeronave civile la Minsk pentru arestarea unui activist de opoziţie. După acest incident grav, Uniunea Europeană a închis spațiul aerian și aeroporturile UE pentru toate avioanele din Belarus.
Deputații ucraineni cer anchetarea penală a preşedintelui nerecunoscut al Belarusului, Alexandr Lukașenko, din cauza cooperării cu reprezentanții autoproclamatei Republici populare Lugansk. Solicitarea a fost trimisă Procurorului General al Ucrainei. Deputații cer verificarea informaţiei potrivit căreia Lukașenko a permis ca jurnalistul belarus Roman Protasevici să fie interogat de procurori din nerecunoscuta republică Lugansk.
Un deputat ucrainean a scris pe Telegram că astfel Lukașenko a recunoscut republicile teroriste şi că reacţia Kievului ar trebui să fie promptă și clară. În apel se reaminteşte că Ucraina, împreună cu Uniunea Europeană, Canada, SUA, Marea Britanie și alte țări nu recunosc legitimitatea lui Lukașenko (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News