EXCLUSIV  Noi șanse pentru pacienți! Vlad Ciurea, despre chirurgia robotică: Sunt fascinat! Rezultatele sunt formidabile / video

Vlad Ciurea / Foto Crișan Andreescu
Vlad Ciurea / Foto Crișan Andreescu

Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea, medic primar neurochirurgie şi director ştiinţific al Spitalului Clinic SANADOR, a vorbit despre chirurgia robotică.

„Sunt fascinat! Toată această instrumentație spinală, de fixare a coloanei la un traumatism sau la o boală degenerativă la care coloana trebuie prinsă cu acele tije și șuruburi care se introduc într-un anumit fel, robotul face altfel decât mâna omului. Îi faci direcția și el se duce exact pe nivelul acela. Mâna mai poate tremura. Vezi tot pe ecran și poți să îți permiți o fixare foarte fină. Tot omul coordonează. Omul este în spatele aparatului, omul care stă ore și se acomodează cu acest robot. Rezultatele sunt formidabile pe Mazor. Vom vedea și în viitor ce se va întâmpla”, a spus Vlad Ciurea în cadrul emisiunii „Academia de Sănătate” de la DCNewsTV.

„Sunt convins de robotică și sunt un fan al roboticii în neurochirurgie”, a subliniat Vlad Ciurea.

Noutăți în Neurochirurgie. Prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea (SANADOR), la Academia de Sănătate

Youtube video image

Citește și...

La SANADOR, poți face RMN funcţional. Ciurea, despre procedura care îți poate salva viața: Creierul este o bijuterie 

„În neurochirurgie, într-adevăr, progresele sunt uimitoare”, a spus Vlad Ciurea. Orice neurochirurg care deschide o carte din 2010 constată, în momentul de față, că jumătate din carte e complet perimată. Viața merge înainte. Noi mergem înainte. Și în specialitățile medicale progresele sunt uimitoare. Creierul este un organ nobil, un organ frumos. Creierul este o bijuterie. Cu el vorbim, iubim, ne certăm, ne împăcăm. Toată problema este cum să-l abordăm de așa natură ca să rezolvăm o anumită afecțiune din creierul uman și să nu lăsăm urme, să nu-l distrugem. Soluția stă în tehnologia minim invazivă”, a zis Vlad Ciurea.

„Contează foarte mult calitatea vieții pacientului. Progresele sunt în toate domeniile neurochirurgicale”, a subliniat acesta.

Vlad Ciurea a vorbit și despre RMN-ul funcțional, o tehnică imagistică prin intermediul căreia se obțin informații funcționale prin vizualizarea activității corticale. Rezonanța magnetică funcțională detectează schimbări subtile ale fluxului sanguin cerebral, ca răspuns la stimulare sau la alte activități. În cazul pacienților care necesită intervenții neurochirurgicale, poate oferi o „hartă” indispensabilă pentru planning prechirurgical și navigare intraoperatorie, ajutând astfel la maximizarea rezecției lezionale și la minimizarea riscului de deficit neurologic postoperator.

„RMN funcțional! Nici nu se discută fără RMN funcțional, avem și noi (n.r. la SANADOR) în momentul de față. (...) Așa neurochirurgul poate să facă exact strategia operatorie pentru a nu atinge anumite zone. Cu pacientul cu care am fost în Germania, avea două leziuni tumorale, iar neurochirurgul își făcea strategia să le rezolve pe amândouă într-un singur procedeu și să evite aceste zone. Contura operația pe baza RMN-ului funcțional. Era ca într-un film SF, parcă nu eram în lumea aceasta. Operația se face în întuneric și apare elementul de luminare în care se vede delimitarea malignă, tumorală față de restul creierul”, a explicat Vlad Ciurea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel