EXCLUSIV  Noi şi strada pe care locuim

FOTO: Freepik @kordiush
FOTO: Freepik @kordiush

Problema tăblițelor cu numele străzilor a fost pusă de mai multe ori după Revoluție și a reușit să producă diverse schimbări care mai de care mai bune sau mai puțin bune, plecând de la conținut, firmă, culori, scriere etc și până chiar la modul și locul de amplasament. 

Eu ca simplu cetățean care mă tot preumblu prin București de când m-am născut mă uit azi și mă minunez citind aceste tăblițe. Pentru ca un imens patriot și istoric descendent al unei familii celebre în România, Dinu Giurescu, în timp ce primise înștiințarea de evacuare din casa străbună ca urmare a demolării unui sfert de stradă efectiv, îmi spunea așa:

- Cezare, statuile sunt făcute pentru ca să aibe porumbeii pe capul cui să își așeze nestingheriți dejectiile, bețivii să aibe unde mictiona și îndrăgostiții unde se întâlni iar pe vremuri din ce să se facă tunuri. Numele unei străzi dacă nu are și o mică erată ca să se știe cine este ilustrul în cauză va servi doar pentru uitarea noastră a tuturor dar mai ales a generațiilor viitoare!! 

Câtă dreptate avea! 

Și asta pentru ca încep să mă întreb din ce în ce mai des, citind în mod evident aceste tăblițe cu numele străzilor, cine au fost iluștrii care sunt înscriși pe ele. 

În timpul lui Nea Nicu pe fiecare plăcuță erau înscrise niscaiva date despre personalitatea ce dădea numele străzii în scopul educativ și de respect comemorativ putând afla astfel ca Mihai Eminescu (și nu Eminescu Mihai cum apăruseră la un moment dat tăblițe) a fost poet național, Nicolae Balcescu a fost revoluționar pașoptist, Alexandru Ioan Cuza a fost domnitorul Marii Uniri, Ecaterina Teodoroiu eroina de la Jiu, etc etc 

Ba mai mult pe unele tăblițe erau înscrise și anii de viață sau de domnie. 

Teoretic se spunea atunci ca numele străzii era ales în mod democratic de către locuitorii ei și apoi verificat de către primăriile de sector în vederea asigurării unei unicități a numelui ales în vederea evitării confuziilor provocate de existența a două străzi cu același nume dar însăși ideea unei adunări stradale cu proprietarii de pe acea stradă care să dezbată denumirea viitoare a străzii lor mi se pare utopică evident. 

După Revoluție cum necum s-au reschimbat numeroase nume de străzi doar ca au dispărut de pe noile modele de plăcuțe informațiile legate de personalitatea în cauză ce da numele său străzii respective.

În mod evident pe indicatoarele rutiere nu pot fi incluse aceste date suplimentare dar pe cele amplasate pe garduri, blocuri etc ele ar trebui să apară. De ce? 
Pai atunci haideti să facem împreună un test și să luăm din nomenclatorul străzilor pe care le străbatem zilnic câteva nume și să ne întrebăm noi înșine cine a fost si ce a făcut cel a cărui nume îl poartă strada respectivă! 

Fiindcă mulți reprezentanți ai sexului slab au făcut armata să începem pășind pe una dintre străzile ce încep cu Soldat … despre care este evident ca nu știm nimic! 

Sa încercăm cu un grad superior la Caporal … ? Mai sus in ierarhie vin: Sergent…., Sublocotenent…, Locotenent…, Căpitan…, Maior…,Locotenent Colonel…, Colonel…, General .. , Mareșal …! 

La Mareșal scăpăm ușor ca ei au fost de toții doar patru în istoria României și pe Ion Antonescu nu e voie de la Primărie (sic!) să îl cinstim cu vreun nume de stradă deh! 

Dacă trecem în lumea medicală avem la doctori destui dar informații deloc.  Și tot așa!  Dar despre Rabin Oppenheimer știe cineva cine a fost fără să citească pe Google? Ca are o stradă ce îi poartă numele în Timișoara. 

Vă spune ceva numele de Maria Cuntan? 

Dar numele de Cezar - nu al meu evident ????, va zice ceva? Ca doar este în Galați strada ce se numește Cezar!!! 

În timpul primului concurs național și internațional al câinilor ciobănești românești organizat la Rucar în prezența unei comisii de omologare compusă din chinologi străini, șefa comisiei m-a întrebat dacă strada unde se afla locul unde fuseseră cazați îmi poartă numele! 

Glumind i-am spus ca nu cred ca se poate da numele unei străzi după numele unei persoane încă vie și în fața ei! Dar într-adevăr există o stradă cu numele de Osiceanu în Rucar județul Argeș fără să știu cine și ce a făcut ilustrul în cauză 

Să vă mai spun si ca am întrebat o grămadă de locuitori ai străzii mele, Popa Tatu, de unde vine numele și nimeni nu a știut? Și asta în plin avânt ecleziastic ortodox în care bisericile apar aproape ca ciupercile după ploaie fără ca măcar Înalt Prea Fericitul Daniel să facă ceva măcar pentru străzile cu nume de slujitori ai ortodoxiei! 

A uita este omenește se spune, dar când noi înșine ridicăm uitarea la rang de utilitate publică precum în cazul de față parcă ne este jenă să mai citim articolul și dăm fie inainte la alt articol fie la butonul telecomenzii de la televizor să vedem ultimele can canuri cu maneliști și Nicușori Dani ce fie ne mint în timp ce dansează pe masă prin concedii scumpe în timp ce zapada e cat casa, oamenii îngheață de frig în lipsa căldurii și apei calde promise sau se uită cum se laudă la televizor cu realizările lor epocale dar inexistente! 

Ca să nu mă dau iar exemplu ca mă uitam la interviul lui Plicusor Dan pardon Nicușor și îi mulțumeam cu drag și spor neostoit și plin de multă carne pentru ca își bate joc de mine direct și individual refuzând permanent audiențele solicitate, sesizarea poliției și Parchetului pentru infracțiunile sesizate și probate ca fiind realizate de subordonații lui, dar mai ales ca în timpul mandatului lui am ajuns să plătesc peste zece mii de euro pentru o apă pe care nu o am! 

Dar mă angajez ca în situația în care se va da numele de Nicușor Dan vreunei străzi sau intrări să scriu eu ce infractor a fost! 

Revenind la uitare și tăblițele străzilor poate ca istoria mai schimbă din numele străzilor iar uitarea colectivă mai șterge din memoria individuală aceleași nume dar măcar noi ăștia generația cu cartea în mână și nu cu Goagalul de gât să facem ceva!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel