După ce a fost anunţată compensaţia de 50 de bani la carburant săptămâna trecută, acum liderii coaliţiei ne anunţă că vor urma taxe mai mari, începând cu accizele la alcool şi până la impozitarea dividendelor. Ce spune analistul politic Bogdan Chirieac.
"Eu cred că taxele acestea mari sunt menite să pună capăt economiei românești care, uite, refuză să moară în ciuda pandemiei, a războiului, a majorărilor, a inflaţiei. Economia românească refuză să se predea, ca armata ucraineană. Acum, cu taxele astea, cred că onorabilii de la guvernare vor să îi facă felul. Este împotriva tuturor analizelor economice ca în plină criză să majorezi taxele. Este ultimul lucru care se putea face.
Că te-ai umplut de ridicol când ai redus preţul la benzină cu 50 de bani... Sigur că da, pe vremuri se dădea câte 100 de lei să stăm liniştiţi. Acum s-a ajuns la 50 de bani. În rest, toate măsurile nu au avut efect. Asta cu distribuitorii de energie... Guvernul are să le dea 2 miliarde de euro. Nu le-a dat şi nici nu au de unde. La fel cu plafonarea preţului la benzină. Văd că nu s-a reuşit nicăieri în Europa acest lucru. Trebuie luate alte decizii. Sporeşte producţia internă, că România este într-o poziţie unică privilegiată în UE, are resurse de hidrocarburi. Începi să faci investiţii în centralele electrice ca să poţi să ai energie, că va lipsi produsul pe piaţă.
Acum, plafonarea preţului la pompă poate duce la dispariţia produsului în staţiile de alimentare. Acest lucru va provoca mişcări sociale. Faptul că s-a umblat la preţul la mâncare... Văd că lumea nu a fost deranjată. La preţul energiei, a fost un pic, dar s-au plafonat - să vedem de unde se vor da banii ăia că, la un moment dat, distribuitorii s-ar putea să nu îţi mai dea curent în casă, că nu au primit compensarea de la Guvern. Dar dacă le taie românilor benzina, atunci vor fi mişcări sociale indiferent cât s-ar pregăti unii şi alţii să nu fie", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.
"Nu ştiu ce specialişti are Guvernul sau de pe unde au fost daţi afară şi i-a angajat. Că, dacă aveau specialişti, nu ajungeam în situaţia asta", a punctat acesta.
Întrebat dacă Guvernul se face că dă cu o mână şi ia de două ori pe partea cealaltă, Bogdan Chirieac a afirmat că "pierde enorm. Din 27 de ţinte din PNRR, care trebuiau atinse la 1 iulie, s-au atins 5. 4,5 miliarde de euro stau nefolosiţi în România, fiindcă nu există proiecte. Şi, mai departe, Guvernul este incapabil să absoarbă fondurile europene care mai sunt, până în anul viitor în decembrie dintr-o mie de motive. O administraţie bolnavă, practic, nefuncţională, precum administraţia lui Putin şi o justiţie total nefuncțională. Nu doar cea penală, dar mai ales cea comercială, justiţia civilă unde efectiv nu se poate judeca nimic, durează ani de zile pentru orice. Aceste lucruri se pare că nu sunt în atenţia guvernanţilor, deşi au spre majoritate în Parlament, președintele Iohannis este autorul acestei coaliţii PNL-PSD. Trebuiau să înceapă să lucreze, au avut timp în pandemie, au avut timp după aceea. Acum, se răzbună lucrurile. Eu nu ştiu cum ieşim din această criză profundă".
Cât despre ce mai face românul care trăieşte cu 1500 de lei pe lună, analistul politic a mai spus "să se gândească mai bine data viitoare când votează. Acesta este singurul lucru. Adică, dacă tot votezi cu laba piciorului, în permanență, vei avea Bucureştiul cum este, Timişoara cum este şi vei avea administraţia asta hăpăugă, unde economia trage să moară efectiv. Suflă greu şi tu îi majorezi taxele. Ce să mai spui în chestiunea asta? Adică şi aşa urc greu pe scări, îmi mai daţi şi un sac plin cu pietre de cărat".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News