Ministerul chinez de externe a condamnat luni trecerea a două nave militare americane prin Strâmtoarea Taiwan, apreciind că este vorba de o "provocare" menită să "saboteze pacea şi stabilitatea regională", transmite dpa.
Purtătorul de cuvânt al ministerului, Zhao Lijian, a declarat că Statele Unite trebuie să respecte politica unei singure Chine, conform căreia există un singur guvern chinez, la Beijing.
Taiwanul are un guvern democratic independent de facto din 1949, însă China consideră insula un teritoriu al său şi se opune oricăror contacte oficiale între Taipei şi alte capitale.
Duminică, crucişătoarele americane Antietam şi Chancelorsville, echipate cu rachete ghidate, au efectuat o misiune "de rutină" în apele internaţionale, a comunicat Flota a 7-a a Marinei Militare a SUA. Tranzitul prin Strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Statelor Unite pentru o regiune indo-pacifică liberă şi deschisă.
Forţele armate ale Statelor Unite zboară, navighează şi operează oriunde permite legislaţia internaţională", a adăugat comandamentul american.
A fost prima oară când nave militare americane au parcurs ruta strategică respectivă după vizita în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi.
Ea a promis la începutul lui august oficialităţilor de la Taipei solidaritate din partea Washingtonului, ceea ce a provocat iritare la Beijing.
China a reacţionat desfăşurând exerciţii militare de mare anvergură în jurul Taiwanului, transmite Agerpres.
Ministerul Apărării Naționale (MND) din Taiwan a anunțat că soldații vor doborî dronele chineze intruzive care nu țin cont de avertismente, după ce au apărut încă mai multe imagini care arată vehicule aeriene fără pilot (UAV) chinezești care compromit instalațiile militare taiwaneze aparent necontrolate.
Imagini foto și video au apărut în ultimele zile pe rețeaua de socializare chineză Weibo, în care chinezii (UAV) încalcă în mod flagrant spațiul aerian taiwanez și înregistrează în prim-plan soldații taiwanezi, care, într-un caz, au fost văzuți aruncând cu pietre într-o dronă. În cel mai recent incident de sâmbătă 27 august 2022, o dronă chineză a capturat imagini ale soldaților taiwanezi staționați într-un post de observație din localitatea Lieyu din ținutul Kinmen.
Duminică 28 august 2022, Comandamentul de Apărare Kinmen a declarat că, în conformitate cu procedurile standard de operare (SOP), trupele au tras rachete de avertizare asupra dronei și au menținut supravegherea și o stare de alertă ridicată. Apoi a promis că, atunci când vor avea loc viitoare intruziuni cu drone, armata va lua contramăsurile necesare pentru a „alunga” dronele, cum ar fi bruierea, difuzarea de avertismente radio și semnalul de tragere, iar dacă UAV-ul nu pleacă, atunci va fi „ doborât."
Pe 24 august, Ministerul Apărării Naționale (MND) a declarat că, pentru a îmbunătăți siguranța bazei și a aviației și capacitățile de apărare în timpul războiului, sistemele de apărare anti-drone controlate de la distanță vor fi construite în 45 de unități din Taiwan din 2022 până în 2026. Potrivit Liberty Times, peste 4,3 miliarde USD (141 milioane USD) au fost alocate sistemelor de apărare cu drone în această perioadă.
În 2023, MND va achiziționa cinci seturi de sisteme de apărare și 232 de arme de bruiaj, cu facilități militare de pe insulele exterioare care urmează să fie prioritizate. Un oficial a fost citat de ziar că, înainte de implementarea sistemelor de apărare cu drone, va fi efectuată o revizuire a resurselor existente ale armatei pentru a elabora un plan de urgență.
Potrivit KDC, au existat 23 de intruziuni ale dronelor chineze în județul Kinmen de când președintele Camerei SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwan la începutul lunii august, conform Taiwan News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci