Turcia a reafirmat că îşi rezervă dreptul de a desfăşura exerciţii militare în zone largi din Marea Egee, acuzând Atena că încalcă statutul demilitarizat al anumitor insule greceşti, informează France Presse.
Marina turcă a emis avertismentul ca reacţie la anunţul Greciei privind manevre aeronavale planificate miercuri în această mare, scena unei vechi dispute între Ankara şi Atena, doi vecini cu relaţii tensionate.
În trei mesaje publicate pe sistemul maritim de alertă NAVTEX, marina turcă susţine că zonele în care Grecia intenţionează să-şi desfăşoare manevrele se extind în părţile revendicate anterior de Ankara pentru a-şi desfăşura propriile exerciţii de tragere.
Marina turcă a acuzat de asemenea Grecia că a încălcat, prin anunţul manevrelor sale, "statutul demilitarizat" a şase insule, dintre care Chios, Samos şi Limnos, invocând tratatele de la Lausanne din 1923 şi Paris din 1947. Aceste declaraţii riscă să trezească furia Atenei, care acuză regulat Ankara de provocări în Marea Egee şi în Mediterana de Est, notează AFP.
Tensiunile au continuat să se agraveze în ultimele luni, în special asupra unor dispute privind împărţirea imenselor resurse de gaze din estul Mediteranei, unde Grecia acuză Turcia că desfăşoară prospecţiuni în apele sale. Navele de cercetare turceşti şi-au intensificat explorările în ultimele luni, ignorând avertismentele Uniunii Europene care acuză Ankara de activităţi ilegale.
Turcia şi Grecia, doi membri ai NATO, se acuză în mod regulat de diferite încălcări în Marea Egee. Disputele lor teritoriale le-au condus în pragul războiului în 1996.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu