EXCLUSIV  Noi tipuri de vaccinuri administrate în farmacii. Alexandru Rafila, precizări

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

În urmă cu 2 ani, Ministerul Sănătății publica OM nr. 3.262/2022 pentru aprobarea organizării și funcționării unui program-pilot de vaccinare a populației împotriva gripei sezoniere la nivelul farmaciilor comunitare prin care abilita farmaciile comunitare autorizate să desfășoare activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere. DC News Media Group face o retrospectivă a acestor 2 ani, în care analizează ce a mers și ce nu a mers, respectiv care sunt rezultatele programului și experiențele acumulate. Invitat în cadrul conferinței "Prevenția, mai aproape de comunități: rolul farmaciilor în optimizarea accesului la vaccinare", ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirmă că: "am extins foarte mult posibilitatea persoanelor adulte, pacienților cu boli cronice să beneficieze de vaccinuri compensate în acest moment și acest lucru va diversifica și tipul de vaccinuri care sunt administrate în farmacie".

"Efectuarea vaccinării se realizează în farmacie la solicitarea persoanei adulte, iar în cazul minorilor, vaccinarea se realizează la solicitarea reprezentanților legali dacă persoana care se prezintă la vaccinare deține o recomandare medicală de a fi vaccinat împotriva  gripei sezoniere, a mai efectuat cel puțin o vaccinare împotriva gripei în anii anteriori și numai după efectuarea unei anamneze minimale pentru identificarea unor eventuale contraindicații sau precauții la vaccinare și după obținerea consimțământului informat al persoanei/reprezentantului legal al persoanei care se prezintă la vaccinare", se prevede în ordinul de ministru.

***

Vor fi diversificate tipurile de vaccinuri administrate în farmacie

"Ca orice (n.r., program) pilot, suntem încă la început, pentru că nu putem discuta de cifre foarte mari în ceea ce privește numărul de persoane care au fost vaccinate în farmacii. Dar o să fie un proces care o să crească destul de rapid, din punctul meu de vedere", afirmă Alexandru Rafila.

"Pentru că, pe de-o parte, crește interesul celor care lucrează în domeniul acesta al farmaciilor comunitare sau al farmaciilor care sunt dornice să-și vaccineze pacienții. Aș spune că într-un fel devin pacienți și aceste persoane care se vaccinează în farmacii.

Pe de altă parte, cred că este o componentă care condiționează foarte mult extinderea programului, dar se referă la o anumită pregătire, o anumită calificare profesională care a început odată cu semnarea acestui ordin, practic o competență în vaccinologie care este făcută de tot mai mulți farmaciști.

Sunt colegi de la universitățile de Medicină care fac aceste module pentru farmaciști și, pe măsură ce va exista interes din partea lor să absolve aceste cursuri, cu siguranță și numărul de persoane care vor fi vaccinate în farmacii va deveni semnificativ.

Sigur că noi am pornit acest proiect în legătură cu vaccinarea antigripală dar, pe de o altă parte, gândiți-vă la faptul că am extins foarte mult posibilitatea persoanelor adulte, pacienților cu boli cronice să beneficieze de vaccinuri compensate în acest moment și acest lucru va diversifica și tipul de vaccinuri care sunt administrate în farmacie.

E un proces care este, cred eu, binevenit și care, sigur, poate să aibă consecințe (...) și în ceea ce privește scăderea încărcării la cabinetele medicilor de familie (...)", adaugă ministrul Sănătății.

3. Sursa: Pex... (vaccin2_33580500.jpg)

Sursa: Pexels

Rolul farmaciștilor este crucial

"Sunt două lucruri care sunt avantajoase în faptul că, odată ce primește o recomandare medicală, pacientul respectiv se adresează în farmacie și nu trebuie să se mai întoarcă la medicul de familie. Poate să facă vaccinul în farmacie.

Deci e vorba de o scurtare a drumului pacientului sau drumurilor pacientului. Nici măcar nu mai discutăm de transportul în condiții speciale a vaccinului, care, sigur, ar putea să fie discutat la un anumit moment, pentru că vaccinul se administrează imediat ce omul ajunge acolo în farmacie. Este un element care, cred eu, este de asemenea important.

În plus, rolul farmaciștilor în ceea ce privește informațiile pe care le pot da publicului larg sau anumitor categorii de pacienți în ceea ce privește vaccinarea este foarte util pentru că, după cum știți, principala sursă de informare (cel puțin cea medicală, nu mă refer la cea neapărat din mediul online), este reprezentată de medicul de familie, care consiliază pacientul, îi dă recomandările de care are nevoie și, cu atât mai mult, dacă acest lucru este realizat și în farmacie, informația care ajunge la comunități, la publicul care se interesează despre vaccinare este cu atât mai mult binevenită și poate să contribuie la succesul campaniilor pe care noi le desfășurăm, cel puțin în ultimii ani (...).

(N.r., În legătură cu eventuala dispariție a cuvântului "pilot" din program): Până la urmă, cuvântul pilot este o convenție, dar, totuși, dispariția cuvântului pilot o să fie momentul în care tot mai mulți farmaciști se înrolează și absolvă aceste cursuri de vaccinologie absolut necesare înainte de intrarea în acest program", conchide Alexandru Rafila.

Ascultă mai multe la conferința "Prevenția, mai aproape de comunități: rolul farmaciilor în optimizarea accesului la vaccinare":

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel