Prof. dr. Silviu Constantinoiu susține că ar fi „normal” ca toate componentele ce țin de tratamentul unui bolnav oncologic, indiferent că este internat într-o unitate de stat sau privată, să fie asigurate prin Casa de Asigurări.
„Din fericire, la ora aceasta, prin noile metode de tratament, care îmbină chirurgia, cu chimioterapia, cu radioterapia, cu imunoterapia, s-a reușit ca boala canceroasă să fie transformată într-o boală cronică. Sigur că este un lucru bun, dar implică și un preț de costuri ridicat pentru persoana bolnavă. (...) Un cancer de colon sau rect necesită un tratament. Am avut pacienți care înainte s-ar fi prăpădit în câteva luni fără tratament și au făcut 30-40 de cure secvențiale cu un tratament care costă aproape 5.000 euro o cură. Vă dați seama ce sume uriașe! Normal ar fi ca toate componentele de tratament ale unui bolnav oncologic, indiferent că este internat într-o unitate de stat sau privată, să fie asigurate prin Casa de Asigurări. Măsura ar respecta, din punctul meu de vedere, o deontologie medicală corectă”, a spus medicul Silviu Constantinoiu în cadrul emisiunii „Academia de Sănătate” de la DCNews.
„Mulți bolnavi nu își permit... Gândiți-vă cât poate să dureze o programare la RMN sau CT în sistemul public. Te duci în martie și ți se spune avem locuri în mai, la toamnă. Nu e normal pentru un bolnav oncologic”, a subliniat acesta.
Profesorul Silviu Constantinoiu a vorbit despre momentul în care ministrul Sănătății a vrut să transforme Spitalul Clinic „Sf. Maria“ în spital modul Covid-19:
„Ceea ce e interesant este că ne-a vizitat ministrul Sănătății în timpul pandemiei și a vrut să ne ia foarte multe paturi, aproape să ne transforme în spital modul Covid-19. Atunci mi-am luat inima în dinți și i-am spus o treabă pe care, până la urmă, el a apreciat-o: Domnule, noi nu suntem un spital cu un număr foarte mare de paturi. Avem vreo 300 de paturi. De fapt, calitatea acestui spital nu stă în numărul de paturi, ci în medicii și intervențiile care se fac în acest spital. Este un spital unde se fac chirurgie esofagiană, chirurgie toracică, transplant hepatic. Păi, dacă terminăm și cu treaba asta, ce fac acești bolnavi? Și așa săracii au zis Doamne ajută că, în sfârșit, în România se poate face așa ceva!
Până la urmă, a înțeles, ne-a mai obligat să-i dăm vreo 4-5 paturi în plus la terapie intensivă, dar am putut să funcționăm cât de cât rezonabil spre deosebire de spitalele transformate total în modul Covid-19“, a spus, la „Academia de Sănătate“, profesorul Silviu Constantinoiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu