Noi zile libere în 2024! Cadourile guvernanților în an super electoral. „Datina” pe care și Guvernul tehnocrat Cioloș a respectat-o întocmai

Fotografie de la Victoria Emerson: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/coasta-arm-dans-palarie-19560725/
Fotografie de la Victoria Emerson: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/coasta-arm-dans-palarie-19560725/

Anul 2024 ne aduce mai multe zile libere decât în 2023! Politicienii au fost generoși cu noi și, în an super electoral, ne oferă în dar încă trei zile libere.

În 2024 va fi mai mult timp pentru vacanțe. Guvernanții fac cadou bugetarilor zile libere. Așadar, zilele de 2 mai, 16 august şi 27 decembrie vor fi zile libere pentru personalul bugetar. Se poate face astfel o punte pentru trei minivacanţe care îi va bucura pe mulți bugetari.

Pe lângă cele 21 zile libere de concediu, vor avea și alte libere.

În anul 2024, românii vor avea 20 de zile libere nelucrătoare, însă doar 13 zile vor fi în cursul săptămânii, restul fiind în zile de sâmbătă sau duminică.

Este vorba despre 1 şi 2 ianuarie (luni şi marţi - Anul Nou), 24 ianuarie (miercuri - Ziua Unirii Principatelor), 1 mai (miercuri - Ziua Muncii), 3 mai (Vinerea Mare), 6 mai (luni - a doua zi de Paşte), 24 iunie (luni - a doua zi de Rusalii), 15 august (joi - Sfânta Maria), 25 şi 26 decembrie (miercuri şi joi - prima şi a doua zi de Crăciun).

La acestea se adaugă 2 mai (joi), 16 august (vineri) şi 27 decembrie (vineri), zile libere pentru care Guvernul a decis să se facă "punte".

Celelalte sărbători legale - 6 ianuarie (Boboteaza), 7 ianuarie (Sfântul Ioan Botezătorul), 5 mai (prima zi de Paşte ortodox), 1 iunie (Ziua copilului), 23 iunie (prima zi de Rusalii), 30 noiembrie (Sfântul Andrei) şi 1 decembrie (Ziua Naţională a României) cad, în 2024, în zile de sâmbătă sau duminică.

Toți guvernanții sunt darnici când vine vorba de zile libere, chiar și tehnocrații

Guvernanții ne dau zile libere în ani electorali și sunt darnici și când vine vorba de punți. Adică dacă în alte țări joi este zi liberă, nimeni nu dă liber și vineri. Oamenii merg la muncă, nu și în România, unde aceste punți sunt deja o tradiție. Niciun guvern nu a avut curajul să rupă „datina".

Chiar și tehnocrații, marii apărători ai bugetului, ai performanței, s-au aliniat tradiției. De exemplu, românii au beneficiat de o minivacanță de cinci zile, de 1 Decembrie, și pe vremea Guvernului Cioloș. Executivul a aprobat, la acel moment, o Hotărâre prin care ziua de 2 decembrie se stabilise ca zi liberă. 

Ce spunea profesorul Coșea despre zilele libere

Profesorul Mircea Coșea spunea pentru DC News că România nu este singura țară care dă multe zile libere. Cu toate acestea, există o diferență între noi și alte țări.

„Nu pot face o comparație extinsă, dar știu din datele pe care le am eu că România nu este țara care dă cele mai multe zile libere, sunt alte țări care dau mai mult. Oricum nu este un lux în țările dezvoltate, dar aici intervine altceva. O economie performantă care lucrează constant și cu beneficii își permite să dea astfel de zile libere. Există o legătură foarte serioasă între nivelul de dezvoltare economică și numărul de zile libere. Cu cât ești mai dezvoltat, cu atât îți permiți, altfel nu. România face mai mult decât îi permite economia. Cei care ne conduc ar trebui să se mai gândească cum dau aceste minivacanțe. Deocamdată acestea au și un aspect politic, fiind interese electorale”, spunea Mircea Coșea pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel