Urmează o nouă minivacanță de la Guvern.
Românii vor avea parte de noi zile libere acordate de stat. În luna august a acestui an, mai mulți angajați se vor bucura de o binemeritată minivacanță. Din păcate, nu toți salariații vor putea să se relaxeze, însă vor primi compensații de la angajatori, conform regulilor prevăzute în Codul Muncii.
Angajații din România se vor putea bucura în curând de o minivacanță, datorită zilei libere legale din 15 august, când se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului. Această zi a fost declarată zi liberă prin lege în urmă cu câțiva ani.
Mai mult, guvernul a decis să acorde o zi liberă în plus pentru bugetari, creând astfel o legătură cu weekendul.
Astfel, angajații din sectorul public vor avea parte de patru zile libere consecutive:
- joi, 15 august – Adormirea Maicii Domnului
- vineri, 16 august – zi liberă suplimentară
- sâmbătă, 17 august
duminică, 18 august
În schimb, angajații din mediul privat nu vor beneficia de ziua suplimentară liberă. Aceștia vor avea liber doar pe 15 august și se vor bucura de zilele de weekend, 17 și 18 august. Totuși, pentru a se alătura bugetarilor în această minivacanță, mulți angajați din sectorul privat vor alege să își ia o zi de concediu pe 16 august, astfel încât să se bucure și ei de o perioadă mai lungă de relaxare.
De curând a fost afișată programa anului școlar 2024-2025. Vestea proastă este că vacanța de vară a elevilor va fi mai scurtă.
Elevii și profesorii vor reveni la cursuri pe 9 septembrie 2024, după aproximativ șapte săptămâni de vacanță. În anul precedent, școala a început mai târziu decât de obicei. În noul an școlar, cursurile vor dura 36 de săptămâni. Vor exista vacanța de schi și programele „Școala Altfel” și „Școala Verde”, conform Ministerului Educației.
Zilele de vacanță pentru elevi în noul an școlar
Elevii din clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și cu frecvență redusă vor avea 34 de săptămâni de cursuri, terminând anul școlar pe 6 iunie 2025. Elevii din clasa a VIII-a vor avea 35 de săptămâni de cursuri, încheind anul școlar pe 13 iunie 2025. Pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, cu excepția celor menționate anterior, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar va avea o durată de 37 de săptămâni, încheindu-se pe 27 iunie 2025.
Structura anului școlar 2024 – 2025 se aseamănă în mare cu cea de acum un an, cu mici diferențe. Este împărțită în continuare pe module și săptămâni de cursuri. Anul școlar 2024 – 2025 va avea 5 module, separate de 5 vacanțe. Potrivit informațiilor din Monitorul Oficial, cursurile se vor încheia pe data de 20 iunie 2025, atunci când va începe oficial vacanța de vară.
La fel, elevii vor avea vacanță de schi și în anul școlar 2024-2025. Data exactă va fi stabilită ulterior și va avea o structură ușor diferită, cu variații în durată între modulele 3 și 4. În perioada 9 septembrie 2024 – 30 mai 2025 se vor desfășura, de asemenea, programele „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu