Noile legi scoțiene privind infracțiunile "motivate de ură" au intrat în vigoare, iar un ministru de la Holyrood a declarat că oamenii "ar putea fi investigați" dacă au atribuit online o "identitate de gen" greșită.
Noile măsuri au scopul de a aborda răul cauzat de ură și prejudecăți, dar au fost criticate de opozanți, care susțin că acestea ar putea înăbuși libertatea de exprimare și ar putea fi folosite ca armă pentru "reglări de conturi".
Legea privind infracțiunile motivate de ură și ordinea publică (Scoția) a intrat în vigoare luni, 1 aprilie, și urmărește să asigure o mai mare protecție pentru victime și comunități.
Aceasta consolidează legislația existentă și introduce noi infracțiuni pentru comportamentele amenințătoare sau abuzive care au ca scop incitarea la ură pe baza prejudecăților legate de vârstă, handicap, religie, orientarea sexuală și identitate transsexuală.
Noile dispoziții se adaugă la legile privind rasa, care sunt în vigoare în Marea Britanie din 1986.
Sexul a fost omis din lege, deoarece se așteaptă ca un proiect de lege de sine stătător care să abordeze misoginismul să fie depus în fața parlamentului scoțian la o dată ulterioară.
Dar când a fost întrebată dacă folosirea unui nume greșit pe internet este o infracțiune în conformitate cu noua lege, Siobhian Brown MSP, ministrul pentru victime și siguranța comunității, a declarat luni dimineață: "Ar fi o chestiune de competența poliției să evalueze ce se întâmplă".
"Ar putea fi raportată și ar putea fi investigată - dacă poliția va considera sau nu că este vorba de un delict, este la latitudinea Poliției Scoției", a spus Brown.
Vorbind pentru Sky News despre noua legislație, primul ministru Humza Yousaf a declarat: "În ceea ce privește actele de ură, cred că oricine ar recunoaște că în ultimii ani... ura a fost mult prea răspândită în societatea noastră.
"Trebuie să luăm măsuri ferme împotriva ei. Trebuie să avem o abordare de toleranță zero față de ea. Am toată încrederea că poliția va investiga în mod corespunzător cazurile de ură și, bineînțeles, se va asigura că va proteja libertatea de exprimare, atât de vitală pentru democrația noastră", a mai spus Humza Yousaf.
JK Rowling și Elon Musk au criticat public legea, sugerând că aceasta afectează libertatea de exprimare.
Cei care susțin noile legi insistă că acestea vor face Scoția mai tolerantă.
Într-o scrisoare adresată comisiei pentru justiție penală din Holyrood, publicată săptămâna trecută, Asociația comisarilor de poliție scoțieni (ASPS) a avertizat că legea ar putea fi "folosită ca armă" de către o "franjă activistă" din spectrul politic, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News