Venețienii salută noua regulă intrată în vigoare de pe 1 august privind limitarea grupurilor de turiști din orașul-lagună. Taxarea ”turiștilor de o zi” este insuficientă.
Venețienii și turiștii care ajung în celebrul oraș italian au salutat noile reguli introduse de la 1 august în scopul limitării mărimii grupurilor de turiști, cea mai recentă încercare a autorităților locale de a reduce impactul generat de mulțimile de vizitatori asupra orașului-lagună, informează Reuters, scrie Agerpres.
Potrivit sursei menționate, grupurile de turiști vor fi limitate la 25 de persoane, iar ghizii nu vor avea voie să folosească megafoane atunci când conduc grupurile de turiști, măsura făcând pate dintr-un demers menit să protejeze liniștea rezidenților.
”Cred că este benefic. Ar fi și mai bine să se reducă mai mult. Pentru că nu poți merge pe străzile înguste de-a lungul canalelor atunci când aceste grupuri sunt aici”, a spus o localnică în vârstă de 81 de ani, adăugând că situația este și mai dificilă atunci când trebuie să utilizeze căruciorul de cumpărături.
Reamintim că în aprilie, Veneția a devenit primul oraș din lume care a introdus un sistem de plată pentru turiști, în cadrul unui experiment care avea ca scop descurajarea vizitatorilor ”de o zi” să vină în oraș în perioadele de vârf. În ciuda acestei taxări, în valoare de 5 euro, numărul turiștilor de o zi nu a scăzut pe cât se așteptau autoritățile.
Din acest motiv, Sebastian Faragazzi, cofondator al ”Venezia Autentica” Tourist Enterprise, a afirmat că este nevoie de măsuri suplimentare.
”Este probabil o decizie bună, dar nu va fi suficient. Turismul din Veneția a alungat 72% dintre rezidenți în ultimii 70 de ani, doar 28% au mai rămas”, a spus el.
Centrul istoric al Veneției avea peste 170.000 de rezidenți în 1954, potrivit autorităților municipale. Anul trecut, numărul acestora s-a redus până la 49.000.
Drept urmare, nu este suficient să facem grupuri mai mici sau să cerem oamenilor să plătească o mică taxă turistică. Turismul trebuie regândit astfel încât să fie susținută comunitatea locală, a adăugat Fagarazzi, a cărui organizație intenționează să încurajeze un turism mai sustenabil.
Restricțiile, care vizează centrul orașului, dar și insulele Murano, Burano și Torcello, au fost apreciate și de unii dintre turiști.
Da, cred că e bine. Adică e foarte, foarte congestionat în multe locuri, a spus Mark Kerr, aflat în vizită din Scoția.
Ieri am fost la Bazilica Sfântul Marcu, iar cozile de la intrare erau masive, cred așadar că este nevoie să fie gestionat cumva, este cel mai bun cuvânt care îmi vine în minte.
Dacă în Veneția a fost impusă taxarea turiștilor ”de o zi”, în Barcelona s-a luat o măsură care îi vizează pe deținătorii de ”apartamente turistice”, aceștia primind ”interzis” de la a mai închiria locuințele, măsura urmând să aibă un impact social, facilitându-se astfel accesul la locuințe pentru rezidenți.
Orașul catalan găzduiește anual milioane de turiști, pe toată perioada anului.
”Orașul nu poate permite ca un număr atât de ridicat de apartamente să fie utilizat pentru activitatea turistică într-un context în care dificultatea de accedere la o locuință și efectele negative ale suprapopulării turistice sunt evidente”, a argumentat Consiliul municipal într-un comunicat, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu