Noile planuri pentru mediu ale UE, care ar putea înfuria America. Sunt vizați furnizorii de combustibil (Reuters)

FOTO: Reuters Pictures Archive
FOTO: Reuters Pictures Archive

Comisia Europeană a propus introducerea unor limite pentru emisiile de metan pentru importurile de gaze ale UE, începând din 2030, o măsură care ar putea exercita presiune asupra furnizorilor internaționali de combustibili fosili ai blocului, cum ar fi SUA, pentru a reduce scurgerile acestui gaz cu efecte semnificative pentru încălzirea globală, scrie Reuters.

Propunerea, dezvăluită de Reuters, vine în urma presiunii exercitate de Parlamentul European și a unor țări importante din UE, inclusiv Franța, în cadrul discuțiilor în curs privind o lege care să abordeze emisiile de metan în interiorul blocului.

Metanul este principalul component al gazului natural utilizat pentru producerea de energie electrică și încălzirea locuințelor în țările din întreaga lume. Acesta este, de asemenea, un gaz cu efect de seră și a doua cauză majoră a schimbărilor climatice după dioxidul de carbon, având un puternic efect de încălzire atunci când pătrunde în atmosferă.

Conform propunerii, furnizorii străini de gaze ar trebui să reducă emisiile de metan provenite de la infrastructura petrolieră și gazieră care prezintă scurgeri în atmosferă.

"Încălcările vor fi sancționate, ținând seama de considerentele legate de asigurarea securității aprovizionării", se arată în proiectul elaborat în cadrul negocierilor UE privind legea viitoare pentru reducerea emisiilor de metan.

Dacă proiectul este aprobat, Comisia va detalia măsurile într-un "act de punere în aplicare" într-o etapă ulterioară, conform documentului. Un purtător de cuvânt al Comisiei a refuzat să comenteze proiectul.

Pe termen scurt, metanul are un efect de încălzire mai puternic decât dioxidul de carbon, dar se dispersează mai rapid în atmosferă. Oamenii de știință afirmă că reducerea rapidă a emisiilor de metan este crucială în această decadă pentru a limita încălzirea globală cu 1,5 grade Celsius și pentru a evita cele mai devastatoare efecte ale crizei climatice.

Sursele de aprovizionare cu gaze ale Europei s-au schimbat semnificativ în ultimii doi ani, după ce Rusia, fostul principal furnizor de gaze, a redus livrările în 2022, în urma invaziei din Ucraina.

Norvegia, al cărei proces de producție a combustibililor fosili prezintă una dintre cele mai scăzute intensități de emisii de metan din lume, a devenit cel mai mare furnizor de gaze al UE anul trecut.

Cu toate acestea, o limită a emisiilor de metan ar putea avea un impact mai semnificativ asupra altor furnizori de gaze pentru UE, care prezintă rate mai ridicate de emisii, cum ar fi Algeria și SUA.

Țările UE și legislatorii încearcă să ajungă la un acord final privind legea, înainte de summitul privind schimbările climatice COP28 al ONU, care începe în data de 30 noiembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel