Noile rute ale dronelor americane din Marea Neagră limitează strângerea de informații legate de războiul din Ucraina

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Vehiculele aeriene fără pilot trimise de SUA deasupra Mării Negre nu mai au capacitatea să colecteze atât de multe informații despre războiul din Ucraina precum înainte de incidentul de la începutul acestei luni.

Decizia SUA de a trimite dronele de supraveghere mai la sud, deasupra Mării Negre, după ce un avion rusesc s-a ciocnit cu un astfel de vehicul aerian fără pilor la începutul acestei luni „ne limitează cu siguranță capacitatea de a colecta informații” legate de războiul din Ucraina, a declarat pentru CNN un înalt oficial militar american.

Operarea dronelor la distanțe mai mari (n.r. de zona de conflict) reduce calitatea informațiilor pe care o pot aduna, a explicat un oficial militar american, observând că sateliții spion pot compensa într-o oarecare măsură, dar au timpi mai scurți pentru a detecta unele ținte, reducând din nou eficiența față de dronele de supraveghere.

După ce avionul rusesc s-a ciocnit cu o dronă Reaper a SUA la începutul acestei luni, SUA au început să-și trimită vehiculele de supraveghere mai la sud și la o altitudine mai mare deasupra Mării Negre decât anterior, plasându-le mai departe de spațiul aerian din jurul Peninsulei Crimeea și porțiunile de est ale Mării Negre. 

Când CNN a raportat pentru prima dată această schimbare, un oficial american a spus că noile rute fac parte dintr-un efort „de a evita să fie prea provocatoare”, deoarece administrația Biden continuă să fie atentă pentru a evita orice incident care ar putea escalada într-un conflict direct cu forțele ruse. Oficialul a spus că zborurile cu drone vor continua în acest fel „deocamdată”, dar a adăugat că există deja „dorință” de a reveni pe rutele mai apropiate de teritoriul controlat de Rusia.

Întrebat despre impactul noilor rute asupra strângerii de informații, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Patrick Ryder a declarat pentru CNN că „nu vom discuta despre misiuni, rute sau calendarul operațiunilor. De asemenea, nu vom discuta despre operațiunile de informații în afară de a spune că menținem o capacitate ISR robustă în regiune și nu numai.”

Potrivit unui înalt oficial al armatei americane, există îngrijorarea că, odată ce SUA și-au mutat rutele de zbor departe de zonele mai apropiate de coasta Ucrainei, va fi mai greu să să revină în acele zone și să-și afirme libertatea de zbor acolo. Marina SUA nu a mai navigat în Marea Neagră din decembrie 2021.

Doborârea dronei a marcat primul eveniment în care avioanele militare rusești și americane au intrat în contact fizic direct de când Moscova și-a lansat invazia în Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel