Țările Uniunii Europene au adoptat al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, vizând să închidă anumite lacune și să lovească pentru prima dată exporturile de gaz ale Rusiei, au anunțat luni miniștrii de externe ai UE, potrivit Reuters.
Puterile occidentale au impus sancțiuni drastice Moscovei după ce Rusia a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, care au fost intensificate progresiv de atunci. Noile restricții privind gazul au scopul de a reduce veniturile Rusiei din exporturile de gaz natural lichefiat (LNG) prin interzicerea transbordărilor în porturile UE și o clauză care permite Suediei și Finlandei să anuleze anumite contracte de LNG. Măsurile nu ajung până la interzicerea importurilor de LNG în UE, care au crescut de la începutul războiului.
Sancțiunile vor intra în vigoare după o perioadă de tranziție de nouă luni. Pachetul interzice, de asemenea, noile investiții și servicii pentru finalizarea proiectelor de LNG aflate în construcție în Rusia. Unele țări din Europa Centrală încă primesc gaz prin conducte din Rusia prin Ucraina. UE a interzis importurile de petrol rusesc în 2022, cu unele excepții limitate.
Noul pachet are ca scop limitarea evitării sancțiunilor prin crearea unei responsabilități și penalizări sporite la nivelul statelor membre pentru cei care încalcă reglementările. Acesta adaugă 116 entități și persoane pe lista de sancțiuni, aducând totalul la peste 2.200. Într-o mișcare separată, UE a anunțat sancțiuni împotriva a șase persoane implicate în „activități cibernetice malițioase” rusești împotriva țărilor UE și a Ucrainei. Patru dintre acestea au fost legate direct de serviciile de informații și securitate rusești.
Comisia Europeană, brațul executiv al UE, a propus, de asemenea, extinderea așa-numitei „clauze No Russia” adoptată într-un pachet anterior. Măsura ar fi obligat subsidiarele companiilor UE din țări terțe să interzică re-exportul anumitor bunuri către Rusia, inclusiv a celor cu dublă utilizare militară, precum și a munițiilor și armelor de foc. Cu toate acestea, măsura a fost eliminată la cererea Germaniei. Clauza poate fi adăugată ulterior, în funcție de o evaluare a impactului, au spus diplomații.
Pentru a lovi și mai mult capacitatea de comerț a Moscovei, pachetul interzice băncilor UE din afara Rusiei să folosească sistemul SPFS al Moscovei, echivalentul său pentru sistemul global de plăți SWIFT. Puterile occidentale au interzis Moscovei accesul la SWIFT în 2022. „De asemenea, permite Consiliului să întocmească o listă a băncilor din țări terțe, non-ruse, conectate la un astfel de sistem; aceste bănci vor fi interzise să facă afaceri cu operatori din UE,” a declarat Comisia Europeană într-un comunicat.
Pachetul vizează combaterea așa-numitei flote din umbră care sprijină efortul de război al Rusiei prin crearea unui cadru pentru adăugarea de nave pe lista de sancțiuni, cum ar fi tancurile petroliere care eludează plafonul de preț al petrolului rusesc stabilit de Grupul celor Șapte Națiuni, precum și navele care transportă muniție nord-coreeană către Rusia.
Navele ar putea fi desemnate pentru instanțe precum „transportul de echipamente militare pentru Rusia, transportul de cereale furate din Ucraina și transportul de componente LNG sau transbordarea LNG,” se arată în declarația miniștrilor UE. Diplomații au spus că inițial vor fi listate 27 de nave, majoritatea tancuri petroliere, iar altele vor fi adăugate ulterior. Măsurile includ restricții asupra heliului, pământurilor rare și minereurilor de mangan, precum și limite privind finanțarea rusă pentru think tank-uri și ONG-uri.
Țările UE dezbat acum un pachet care ar alinia mai bine sancțiunile împotriva Belarusului, care preced invazia Moscovei în Ucraina, cu cele care vizează Rusia din 2022. Belarusul a fost o mare portiță pentru bunurile care ajung în Rusia, dar membrii au fost reticenți să abordeze această problemă din cauza preocupărilor legate de exporturile majore de îngrășăminte din Belarus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News