Autor: Raluca Ţena
„Ca futurolog, este slujba mea să fac predicţii despre viitor. Cu toate aestea, urăsc să dau date exacte, şi mă veţi vedea foarte rar întocmind orare precise referitoare la anumite tehnologii. Pe mine mă interesează mult mai mult viabilitatea unei tehnologii decât data la care va fi disponibilă. Cu toate acestea, anumite lucruri încep să devin clare în ceea ce priveşte tehnologiile la care ne putem aştepta să devină disponibile în următorii 20 de ani. Toate tehnologiile din lista de mai jos au şanse mai mari de 50% să devină realitate în următoarele două decenii”, a declarat Dvorsky.
Asistenţi Personali cu Inteligenţă Artificială
Această tehnologie nu este recentă, fiind în lucru de ceva timp. Microsoft a început cu „Clippy”, asistentul-agrafă din Office, care s-a dovedit mai degrabă obositor decât util, iar Apple l-a scos pe piaţă pe Siri, un asistent inteligent cu care a fost dotat iPhone-ul, capabil să reacţioneze la anumite fraze şi să acceseze Internetul. Cu toate acestea, nicio invenţie apărută până acum nu se compară cu ce vom avea începând cu 2030. În viitor, ne putem aştepta ca asistenţii personali să reacţioneze firesc şi rapid la dialogul vorbit. În plus, ei vor şti totul despre noi, inclusiv comportamentele, tendinţele, preferinţele şi chiar modul în care reacţionăm în anumite situaţii.
Computerele nevăzute
Deşi avem computere în maşini, în telefoane, jucării şi chiar în frigidere, în viitor acestea vor deveni tot mai mici ca urmare a revoluţiei miniaturizării aflate în desfăşurare. În scurt timp, acestea se vor afla peste tot, însă vor fi complet invizibile, integrate în mediul care ne înconjoară. Le vom găsi în hainele noastre, în accesoriile noastre şi chiar în lentilele noastre de contact. Pentru a le folosi, vom apela la vorbire şi la tehnologii haptice (cu feedback tactil). Mai mult, este posibil ca aceste dispozitive să fie dotate cu un anumit nivel de „inteligenţă ambientală” care le va permite să acţioneze autonom în anumite condiţii.
Organe şi carne crescute în laborator
Biologii sunt foarte aproape de a reuşi să producă ţesut diferenţiat din propriile noastre celule stem. Acestă performanţă ne va permite, în cele din urmă, să ne creştem propriile organe, inclusiv inima. Cu alte cuvinte, nu vom mai avea nevoie de donatori şi nu va mai exista riscul respingerii organelor donate. De asemenea, până în 2030, cercetătorii ne asigură că vom reuşi să creştem sau să tipărim carne artificială.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu