Nokia poartă negocieri avansate pentru preluarea Alcatel-Lucent, eventuala combinare a afacerilor celor două companii urmând să creeze un nou colos pe piaţa echipamentelor de reţele.
Nokia doar a confirmat faptul că discută cu Alcatel-Lucent o fuziune totală care ar lua forma unei oferte publice de cumpărare a grupului franco-american de către concurentul său finlandez. Nu se spune însă nici cât ar fi dispus Nokia să plăteasscă pentru Alcatel-Lucent şi nici de ce vrea să achiziţioneze firma concurentă. Cu toate acestea, Le Figaro scrie că "momentul fuziunii" este bine ales de către Nokia.
Fuziunea Alcatel-Lucent, la început un eșec
După fuziunea Alcatel-Lucent, cuplul franco-american nu a făcut decât să înregistreze pierderi cu excepţia anului 2011 cu toate că era considerat numărul doi mondial al infrastructurilor de telecomunicaţii.
Grupul franco-american a pierdut mulți bani, iar în 2012 a fost la un pas de faliment. Situația fiind foarte gravă, acționarii i-au cerut ajutorul lui Michel Combes, CEO al Alcatel-Lucent.
Omul de afaceri a lansat în 2013 un plan ambițios de redresare numit "Shift". Reprofilarea datoriei grupului (două miliarde Euro) şi, în momentul în care compania a demonstrat execuţia cu succes a planului The Shift, o reducere ulterioară a datoriei (2 miliarde Euro), pentru a garanta stabilitatea financiară pe termen lung se numără printre componentele cheie ale planului "The Shift". De asemenea, în această categorie intră și reducerea cu 1 miliard euro a costurilor fixe ale grupului concentrate prin acţiuni menite să reducă costurile în vânzări, servicii generale şi administrative, reorientarea segmentului de cercetare-dezvoltare şi o eficientizare a operațiunilor.
În același timp, Alcatel a decis să se concentreze pe două domenii importante – o direcție spre tehnologiile de multiplicare cum ar fi nodurile de rețea de Internet și alta spre clouding (preluarea nevoilor IT ale operatorilor și intreprinderilor) și o direcție spre accesul la rețelele fixe și mobile de Internet.
După doi ani, planul The Shift dă primele rezultate. La finalul anului 2014, Alcatel devine din nou profitabil și generează un cash-flow pozitiv. Michel Combes estimează că Alcatel va putea ieși la liman în 2016. Dar Nokia nu a așteptat această dată pentru a-și cumpăra concurentul. Momentul actual este potrivit pentru că – încă lipsit de forță – Alcatel este mai ușor de absorbit. Încă neredresat, Alcatel rămâne la un preț foarte atractiv. Nokia dispune de resurse financiare considerabile după ce a decis să se separe de activităţile de telefonie mobilă şi tablete care au fost vândute gigantului american al softului, Microsoft. Pe de altă parte, Alcatel încă are un portofoliu de tehnologii extreme de inovatoare. În acest context, o eventuală fuziune cu Nokia ar permite noului ansamblu să dea naştere unui gigant european ce-ar putea ţine piept liderilor mondiali care sunt Ericsson şi Huawei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu