Compania finlandeză Nokia se află în cădere liberă și pierde din ce în ce mai mulți bani. Cei mai pesimiști analiști spun că în cazul în care compania nu își va reduce costurile, aceasta ar putea dispărea.
Datoriile Nokia cresc din ce în ce mai mult. În ultimile cinci trimestre, compania a pierdut 2,1 miliarde de dolari, spune Reuters.
Potrivit unui sondaj făcut de Reuters, la care au participat analiști financiari, Nokia ar putea să cheltuiească în următoarele trei trimestre aproape 2,9 miliarde de dolari. În acest ritm, Nokia ar putea să rămână fără rezerva de 4,9 miliarde de euro, în 2013.
”Cred că Nokia va avea probleme să-și plătească și datoriile pe termen scurt”, a declarat unul din specialiștii Societe General, Juliano Torii
Prinsă pe picior greșit de apariția smartphone-urilor
Nokia, care cândva domina piața telefoanelor mobile, a fost prinsă pe picior greșit de apariția și dezvoltarea smartphone-urilor. În timp ce Apple își dublează câștigurile, compania finlandeză nu poate ține pasul.
Nokia Lumia, modelul care ar fi trebui să concureze cu Iphone 4S, nu a convins și nu s-a ridicat la nivelul Iphone.
”Lumia a fost o încercare de a ține pasul, prea mică și venită prea târziu”, a spus Nancy Utterback, specialist Aviva Investors
Căderea Nokia a lovit în mândria finlandezilor
Căderea companiei a lovit în mândria finlandezilor, pentru că Finlanda era văzută ca o țară inovatoare datorită Nokia. Lăsând aspectele morale, situația celor de la Nokia s-a reflecat și în economia țării.
Deși rămâne una din puținele țări din zona euro cu rating-ul AAA, îngrijorările legate scăderea exporturilor și îmbătrânirea populației persistă în continuare.
Mesajul autorităților pentru populație începe să fie din ce în ce mai dur, ”pregătiți-vă pentru timpuri grele”, în timp ce guvernul caută o cale de a menține un mediu propice afacerilor, dincolo de pilonii tradiționali, cum ar fi inustria forestieră.
În perioada sa cea mai bună, Nokia reprezenta 4% din PIB-ul țării. Acum reprezintă maxim 1%. Din cazua problemelor, compania finlandeză a renunțat la furnizorii săi din țară, afectând astfel piașa de IT. Elcoteq, firmă producătoare de electronice, și-a declarat falimentul când Nokia s-a decis să cumpere de la furnizorii din Asia, mult mai ieftini. Iar firma producătoare de software, Digia, a raportat pierderi de peste 40%.
Cu toate acestea Nokia nu este prea aproape de final. Dacă va reuși să oprească pierderile, este puțin probabil ca Nokia să devină istorie.
Unii analisti spun că noile telefoane cu sistemul de operare Windows Mobile se vor vinde foarte bine în 2013. Mai exact, este așteptat ca Nokia să vândă 46 de terminale mobile anul viitor, cu 26 de milioane mai mult decât este prevăzut anul acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci