Nominalizarea militantului uigur Ilham Tohti la Premiul Saharov: China acuză Parlamentul European că "susţine terorismul"

China a denunţat miercuri nominalizarea de către Parlamentul European a intelectualului şi militantului uigur aflat în detenţie Ilham Tohti pentru Premiul Saharov pentru libertatea de gândire şi drepturile omului, acuzând instituţia că susţine "terorismul", informează AFP.

Fost profesor universitar de la Beijing, Tohti a fost condamnat în 2014 de justiţia chineză la închisoare pe viaţă pentru separatism, în urma unui proces care a suscitat un val de critici în străinătate.

Ilham Tohti face parte din etnia musulmană uigură, majoritară în Xinjiang (nord-vestul Chinei), regiune vastă care vreme de ani de zile a fost scena unor atentate, dar care este supusă în prezent unui control poliţist drastic.

"Când se afla în clasă, el a lăudat în mod public, ca pe nişte eroi, extremişti care au comis atacuri teroriste", a denunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, Geng Shuang, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez. "De asemenea, el s-a folosit de calitatea lui de profesor pentru a îndemna sau forţa unele persoane să participe la activităţi ale Mişcării Islamiste din Turkestanul de Est (ETIM) în străinătate", a adăugat acesta.

ETIM este o grupare islamistă radicală, care militează pentru independenţa Xinjiang. Ea este considerată pe plan extern o organizaţie teroristă.

"Cerem ca (Parlamentul European) să facă o distincţie clară între bine şi rău, să retragă nominalizarea lui şi să înceteze să susţină separatismul şi terorismul", a declarat Geng.

Ilham Tohti a obţinut deja la sfârşitul lui septembrie Premiul Vaclav Havel pentru drepturile omului, decernat de data aceasta de Consiliul Europei.

Şi această iniţiativă a fost în mod ferm condamnată marţi de Ministerul Afacerilor Externe chinez, într-un comunicat transmis AFP. "Invocând pretextul drepturilor omului şi al libertăţii, Consiliul Europei 'spală' un separatist ce susţine violenţa şi terorismul", a denunţat diplomaţia chineză. "Aceasta profanează şi ridiculizează noţiuni precum statul de drept şi drepturile omului", se subliniază în comunicat.

Printre alte personalităţi nominalizate la Premiul Saharov figurează şeful indian Raoni, figură emblematica a luptei împotriva defrişărilor din pădurea amazoniană, şi cinci studente din Kenya care au dezvoltat o aplicaţie pentru a ajuta la lupta împotriva mutilării genitale feminine.

Laureatul Premiului Saharov va fi anunţat la 24 octombrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel