Nootropics, aşa numitele droguri inteligente sunt recunoscute pentru îmbunătăţirea capacităţii memoriei, concentrării, gândirii şi stării de spirit. Oferă posibilitatea de a fi mai inteligent decât poţi fi în mod natural.
Autor: Anca Murgoci
Majoritatea oamenilor vor să-şi depăşească potenţialul de putere fizică pe care îl au. Pentru acest lucru, fie apelează la o ceaşcă de cafea, fie la un energizant sau la orice lucru care îi poate face revigorati. Aşadar şi ideea de a lua o pastilă pentru a ne face mai inteligenţi este de luat în considerare.
Nootropics sunt utilizate şi pentru a trata diferite maladii, cum ar fi boala Parkinson sau boala Alzheimer. De asemenea, sunt recomandate celor care nu au putere de concentrare. Potrivit BBC Mundo, mulţi oameni cumpără on-line aşa numitele droguri inteligente ceea ce este destul de riscant pentru că ei nu ştiu exact ce cumpără. Nu se ştiu foarte multe lucruri cu privire la efectele pe termen lung pe care aceste pastile le pot avea asupra creierului. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă susţin că nootropics au un rol benefic în societate.
Susan Watts, jurnalistă BBC a discutat cu o studenta despre modafinil, un medicament care menţine starea de veghe şi este aprobat în mai mult de 21 de ţări din Uniunea Europeană. Laurie Pycoft, studentă la Universitatea Oxford spune că „Luam câteodată modafinil, în special pentru a augmenta capacitatea de sta trează şi pentru a mă putea concentra pe perioade mai lungi de timp. Dacă doream să stau trează 20 sau 30 de ore, luam modafinil şi mă ajuta atunci când aveam mult de lucru”. Barbara Sahakian, de la Universitatea Cambridge, susţine că este periculos ca tinerii să ia modafinil. „Nu se ştiu exact efectele medicamentului, dar creierul tinerilor este în curs de dezvoltare şi poate fi afectat”, adaugă ea. Chiar şi în aceste condiţii, Sahakian nu este de părere că nootropics trebuie să se limiteze la uzul terapeutic. Studiile au arătat că medicii care trebuiau să opereze şi care nu dormeau suficient timp înainte, se simţeau mai bine dacă luau modafinil.
Graham Lawton, editor al publicaţiei New Scients, susţine că aceste substanţe au mai multe implicaţii decât cele legate de sănătate. „Ar trebui să ne gândim dacă este normal să fie permis să ia cineva aceste medicamente. Dacă ele sunt luate înaintea unui examen, nu vorbim despre dopaj precum în sport?”
Cercetătorii s-au întrebat dacă drogurile minune ne pot face să fim mai amabili, mai politicoşi. „Se poate reduce nivelul de testosteron care, în general, ne face mai agresivi, mai puţini interesaţi de cei din jurul nostru”, explică Anders Sandberg, de la Universitatea Oxford.
Susan Watts consideră că nu este corect să convingi un om să ia astfel de medicamente pentru a trăi mai bine. Într-adevăr, există posibilităţi prin care te poţi autodepăşi, cum ar fi sportul, educaţia, dar nu substanţele chimice. "Nu ele te fac să devii fiinţă superioară sau diferită”.
Cercetătorii trebuie să facă studii pentru a vedea efectele pe care le au medicamentele pe termen lung asupra creierului. Ideea de a lua o pastilă pentru a fi mai inteligent nu va dispărea niciodată din imaginarul oamenilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News