Nopțile nedormite te îngrașă. Iată cum și de ce

O noapte nedormită ar putea determina metabolismul organismului să depoziteze grasimi, în timp ce masa musculară se va diminua, sugerează un nou studiu.

Multe studii au asociat lipsa de somn - fie ea insomnie, fie din cauza turelor de muncă de noapte - cu creșterea în greutate și cu deteriorarea stării de sănătate ca duce, spre exemplu, la apariția diabetului de tip 2. Dar această nouă cercetare ridică însă întrebarea dacă pierderea nopților în sine este de vină pentru toate acestea, arată webmd.com.

Da, îngrașă!

Un număr din ce în ce mai mare de studii, inclusiv cea de care vă vorbim în acest material, concentrate pe efectele privării de somn, sugerează că răspunsul este „da".

„Avem nevoie de studii mecanice pentru a înțelege efectele privării de somn", a declarat cercetătorul principal dr. Jonathan Cedernaes, cercetător asociat la Universitatea Northwestern din Chicago.

Cedernaes a spus că studiile au arătat, de exemplu, că pierderea nopților poate schimba o serie de markeri în sânge - inclusiv nivelul de zahăr din sânge, cel al unor hormoni și diferite produse secundare ale metabolismului.

Cum te îngrașă

Pentru noul studiu, echipa sa a analizat efectele asupra țesutului adipos și muscular - privindu-se modul în care activitatea genelor și nivelurile de proteine din acele țesuturi s-au schimbat după o noapte nedormită.

Cercetătorii au descoperit că, la 15 bărbați tineri, sănătoși, o noapte nedormită a declanșat modificări care favorizează depozitarea grăsimilor și blocajul muscular.

„Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să vă alarmați după o noapte pierdută", a subliniat Cedernaes. Dar, a adăugat el, studiul ridică întrebarea ce s-ar întâmpla dacă privarea de somn devine un model obișnuit. Constatările au fost publicate pe 22 august, în revista Science Advances.

Un cercetător al somnului care nu a fost implicat în studiu a numit concluziile acestuia ca fiind „extrem de importante".

„Constatarea că proteinele musculare scheletice scad și proteinele care promovează [grăsimile, n.r.] cresc, ca răspuns la privarea de somn, reprezintă un mecanism prin care pierderea orelor de odihnă poate determina obezitatea și creșterea în greutate", a declarat Josiane Broussard, profesor asistent la Colorado State University , din Fort Collins.

Limitările studiului

Problema la orice studiu de laborator, însă, este aceea că nu e foarte clar cât de bine condițiile artificiale se regăsesc în viața reală.
Dr. Eva Szentirmai, profesor asociat la Universitatea de Stat din Washington, din Spokane, care studiază somnul și metabolismul, a spus: „Nu știm dacă veți observa modificări similare ale țesuturilor dacă vă privați pe termen lung de somn - este comună în societatea noastră ".

În plus, experimentul nu a reprodus pe deplin ce înseamnă să lucreză noaptea, de exemplu.

Voluntarii au petrecut două nopți în laboratorul de somn: în prima noapte, au putut dormi până la 8,5 ore; în a doua au fost treji, dar au trebuit să stea în pat. Ideea, explica Cedernaes, a fost acela de a izola efectele metabolice ale pierderii somnului.

Dar în viața reală, cineva care muncește în schimbul de noapte ar putea fi activ fizic și mental, va mânca și va dormi în timpul zilei. În plus, a subliniat Szentirmai, aceștia ar fi expuși unor modele de iluminare neregulate. Iar modificările în modelele de lumină și de alimentație „pot afecta în mod direct echilibrul proteic al mușchilor", a spus ea.

Deci, a observat experta, este posibil ca munca pe schimbul de noapte să adauge și alte efecte negative celor date de pierderea orelor de somn asupra mușchilor și a țesutului adipos.

Ce-i cu cei care pur și simplu stau treji până târziu și nu dorm suficient? Szentirmai a spus că studiile au arătat că acești oameni tind să câștige mai multă greutate în timp și au riscuri mai mari de obezitate, comparativ cu persoane care se culcă devreme și dorm bine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel