Căldura poate afecta sănătatea sistemului circulator, crescând incidența atacurilor cardiovasculare grave.
Temperaturile cresc în aceste zile și, odată cu ele, cresc și problemele de sănătate asociate cu căldura. În mod special, tuturor ne sunt familiare dificultățile de a adormi în nopțile călduroase: acum, un nou studiu a descoperit că acestea ar putea crește riscul de probleme cardiovasculare grave, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale.
Cercetările privind efectele adverse ale căldurii asupra sănătății devin deosebit de importante în contextul încălzirii globale prin care trecem. De fapt, studiile arată că ultima decadă a fost cea mai călduroasă de pe întregul glob.
Accidentele vasculare cerebrale cresc în timpul nopților călduroase. În acest caz, conform publicației specializate European Heart Journal, autorii au dorit să aprofundeze înțelegerea noastră asupra relației dintre valurile de căldură și sănătatea cardiovasculară. Astfel, au realizat un studiu statistic și au analizat date colectate de Spitalul Augsburg din Germania pe parcursul a cincisprezece ani. Au observat că până la 11.037 de accidente vasculare cerebrale au fost diagnosticate între lunile mai și octombrie ale anilor 2006 și 2020.
Tipul cel mai frecvent de accident vascular cerebral a fost cel ischemic (care se datorează blocării unui vas de sânge în creier, lăsând o parte din țesuturi fără sânge), cu 7.430 de astfel de evenimente. Ulterior, s-au concentrat pe cele care au avut loc în timpul nopții și le-au comparat cu datele de la o stație meteorologică din apropiere, luând în considerare factori precum temperatura, umiditatea ambientală și presiunea atmosferică. De asemenea, au luat în considerare temperatura din timpul zilei, pentru a evita influențarea rezultatelor.
Interesant este că nu doar au descoperit că nopțile călduroase sunt asociate cu un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral, în special la femeile în vârstă, ci au observat și că frecvența relativă a acestor evenimente a crescut între 2013 și 2020, comparativ cu perioada 2006-2012, când temperaturile medii erau mai scăzute.
Rezultatele, explică autorii, sunt consistente cu alte dovezi care indică faptul că și alte tipuri de evenimente cardiovasculare adverse grave, cum ar fi infarctele, se intensifică în condiții de căldură extremă. Cu toate acestea, trebuie subliniat că studii de acest tip, prin natura lor, nu pot dovedi că există o relație de cauzalitate între nopțile călduroase și incidența accidentelor vasculare cerebrale.
Oricum ar fi, trebuie să avem în vedere că sistemul circulator joacă un rol fundamental în procesele de reglare termică ale organismului nostru. De aceea, în condiții extreme de căldură, acesta este supus unui stres care ar putea crește riscul de evenimente cardiovasculare grave.
Căldura afectează modul în care vasele de sânge se dilată, tensiunea arterială și chiar capacitatea de coagulare a sângelui, toate aceste aspecte fiind legate de accidente precum infarctul sau accidentul vascular cerebral.
Aceste noțiuni ne oferă câteva indicații pentru a reduce riscul de a suferi probleme cardiovasculare din cauza căldurii. De exemplu, în primul rând, asigurarea unei hidratări corespunzătoare în zilele și nopțile călduroase este esențială pentru a menține buna funcționare a sistemului nostru circulator.
Pe de altă parte, există măsuri pe care le putem lua pentru a ne reduce temperatura corporală, chiar și în condiții de căldură extremă, cum ar fi să ne dăm băi sau dușuri reci și să asigurăm o ventilare corectă în dormitor pentru a facilita evaporarea transpirației.
În cele din urmă, totuși, studiile precum acesta reprezintă un avertisment cu privire la importanța de a acționa în fața schimbărilor climatice, strâns legate de activitatea umană; ele ne amintesc că, pe lângă a fi o problemă ecologică extrem de importantă, protejarea mediului înconjurător este și un imperativ pentru a ne menține sănătatea, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News