Nor de praf alb pe litoral. De vină ar fi o fabrică de cretă din jud. Constanţa

Sursa foto: Facebook (Adrian Ciobotaru)
Sursa foto: Facebook (Adrian Ciobotaru)

Alertă în oraşul Murfatlar din jud. Constanţa. Locuitorii sunt îngrijoraţi din cauza unor emisii de praf alb provenite de la o fabrică de cretă din zonă.

Preţ de mai multe zile, la Murfatlar au putut fi văzuți nori albi de praf care au creat disconfort localnicilor din zonă. Emisiile ar proveni de la fabrica de cretă aflată în partea industrială a orașului. Cum era de aşteptat, oamenii s-au neliniştit şi au alertat autorităţile pe motiv că praful din aer le-ar putea afecta sănătatea. În acest sens există, de ceva vreme, şi o pagină pe Facebook care militează pentru închiderea fabricii, şi asta pentru că probleme sunt vechi iar astfel de incidente se întâmplă în mod regulat, de ani de zile.

Reprezentanții Gărzii de Mediu Constanța, care au şi prelungit sesiunea de raportare a emisiilor până pe 12 iulie, țin să precizeze că nu este nimic anormal în ceea ce se întâmplă, pentru că totul este în parametri și nu este nicio problemă.

”Sunt emisii de praf cauzate de repornirea instalațiilor din această fabrică, iar legislația permite acest lucru. În ceea ce privește aceste emisii, este praf de cretă care se dispersează și apoi se depune local, nu ajunge până în zonele locuite. Totul este monitorizat de noi, până în prezent nu au fost depășite limitele impuse și nu se poate discuta despre o poluare”, spun reprezentanții Gărzii de Mediu.

Probleme vechi

Societatea vizată a anunțat că va retehnologiza această unitate, pentru evitarea unor astfel de situații pe viitor, în prezent toate instalațiile fiind destul de vechi.

Fabrica de cretă de la Murfatlar aparține unui grup de oameni de afaceri turci, în frunte cu Omer Susli, fostul președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România, cel care deține și SC Romtextil SRL societate producătoare de fibre textile, precum și al unui depozit de materiale de construcții.

În ultimii ani, laboratorul APM Constanța a efectuat în mod repetat determinări de pulberi în suspensie/pulberi sedimentabile, în prezența comisarilor Gărzii de Mediu Constanța. Ultimele determinări au fost realizate pe 9 septembrie 2020, la limita amplasamentului, în timp ce instalația cu două linii de măcinare era în funcțiune. Valorile înregistrate au fost de 0,299 mg/mc și respectiv 0,224 mg/mc, concentrația maxim admisă fiind de 0,5 mg/mc. La aceeași dată s-a amplasat o găleată pentru captarea pulberilor sedimentabile, la cea mai apropiată locuință (familia Ablai, la aproximativ 50 de metri). Găleata a fost ridicată la 10 octombrie, interval de timp în care s-au depus 10,4132 grame/mp/lună, limita maximă permisă fiind de 17 grame/mp/lună”, se arată într-o adresă transmisă de APM către Primăria Murfatlar, potrivit cugetliber.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel