Jurnalistul Radu Tudor a făcut o dezvăluire şocantă în această seară la Antena 3. Europa a fost afectată de un nor radioactiv din Rusia, iar România a fost ţara cea mai expusă.
"România este ţara europeană cea mai poluată de un nor radioactiv venit din Rusia şi care a afectat în cea mai mare parte teritoriul ţării noastre. Informaţiile sunt publicate de un cotidian britanic, The Independent, care oferă şi datele raportului ştiinţitific care demonstrează că în 2017 deasupra Europei a plutit un nor radioactiv şi cele mai multe elemente de amprentă ale exploziei radioactive au fost în România. Se vorbeşte de o cantitate de 100 de ori mai mare decât a centralei de la Fukushima", a declarat Radu Tudor.
Potrivit cercetătorilor, norul radioactiv ar fi plecat din sudul munţilor Ural.
Cercetătorii au analizat mai mult de 1300 de puncte din întreaga lume pentru a descoperi sursa scurgerii. Ajunşi la concluzia că ar putea fi vorba despre centrala nucleară Mayak, oamenii de ştiinţă afirmă că nu a fost vorba de un incident la vreun reactor nuclear, ci mai degrabă de un incident la o unitate de reprocesare nucleară.
Alarma a fost dată în octombrie 2017 de cercetătorii italieni, care au observat o creştere în atmosferă a elementului ruthenium-106, extrem de radioactiv. Ulterior, acest element a fost detectat în mai multe ţări din Europa, dar şi din Asia, peninsula Arabă şi chiar în Caraibe, informează The Independent.
Rusia a negat incidentul. România, Ucraina şi Italia ar fi fost cele mai afectate ţări, conform studiului.
"În urma măsurătorilor care se fac continuu de sistemele de măsurare a radioactivităţii s-a constatat o creştere a concentraţiei izotopului artificial rhutenium-106 la 100 de ori mai mare decât valoarea normală. S-a făcut o analiză europeană, de menţionat este însă că creşterea concentraţiei izotopului nu a avut influenţă asupra sănătăţii populaţiei, nici asupra mediului înconjurător. Printre altele, rhutenium-106 se foloseşte în tratamente ale unor boli oculare. Dar problema principală era depistarea surse poluatoare cu acest radioizotop. În România nu a avut nicio consecinţă negativă, valorile măsurate la noi în ţară s-au dovedit corecte", a declarat Rodin Traicu, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu