EXCLUSIV  ”Norii din tablouri”, perfecţi pentru fenomene extreme. Cum intervine ANM. Gabriela Băncilă spune condiţiile

Foto cu caracter ilustrativ. Sursa: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ. Sursa: Pixabay

Gabriela Băncilă, director operaţional în cadrul ANM, a explicat, într-un interviu exclusiv pentru DC NEWS, care sunt condiţiile în care se poate interveni în cazul acumulărilor de nori cu potenţial să producă fenomene meteo extreme. Norii de tip cumulonimbus creează un adevărat spectacol atmosferic, fiind ”folosiți” în pictura clasică pentru peisajele din natură, dar totodată au și cel mai mare potențial de a produce fenemene extreme.

"Aceste intervenţii active, cum se numesc ele, în atmosferă, trebuie făcute într-un program foarte bine organizat, certificat, pentru că şi ele, dacă nu sunt făcute în baza unor studii, a unui plan, pot duce la dezechilibre. În momentul de faţă, continuă în România programul de combatere a căderilor de grindină şi creştere a precipitaţiilor. Pentru că România, prin cadrul legislativ dezvoltat, nu stipulează doar necesitatea combaterii căderilor de grindină. Aceasta este o fază a doua a acestui program şi este şi ea în implementare. Cu siguranţă, pentru a fi finalizată, colegii de acolo au în vedere PNRR-ul", a declarat Gabriela Băncilă pentru DC NEWS. 

Întrebată dacă s-ar putea interveni pentru dispersarea unor nori periculoşi, Gabriela Băncilă a avertizat că această măsură se poate lua doar în anumite condiţii, pentru a nu face rău în alte părţi. 

"Pentru a ajunge să vorbim despre evitarea unor episoade cu precipitaţii abundente, iar iarna sub formă de ninsoare, ar trebui să asistăm la devierea traiectoriei acelui ciclon. Dacă îi deviem traiectoria, înseamnă că în loc să treacă peste România va trece peste altă ţară. Sau mergem mai în spate, acţionăm la origine, la formare, tocmai pentru a încerca să i se controleze intensitatea. În momentul de faţă, aceste intervenţii active în atmosferă vizează fenomene cu o zonă de acţiune mult mai restrânsă, nu vorbim despre scara planetară. Intervenţiile active pot duce de la un anumit punct încolo, depinde de intensitate, la dezechilibre care să genereze o necesitate a conservării energiei. Ce se pierde la noi, se câştigă în altă parte", a mai spus directorul operaţional ANM. 

VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel