Cu toții am auzit de normele de amenzi ale polițiștilor. Deși existența lor a fost puternic contestată de-a lungul timpului, un sindicat din poliție vine cu acuzații grave și documente în acest sens.
Publicitate
”Astăzi vă prezentăm un caz de la Constanța, unde căprăria și norma de amenzi a fost dusă la rang de „procedură”. Astfel, polițistul din stradă este chemat singur în fața șefului de birou ordine publică și a adjunctului șefului de secție, care evident este un „împuternicit”, i se prezintă niște cifre din care rezultă că e „nasol”. I se reproșează că nu a produs suficiente amenzi sau că nu a avut suficiente intervenții inducându-i-se în mod direct că trebuie să „vâneze” mai mulți cetățeni, după care i se pune în față un proces-verbal unde semnează că a luat la cunoștință, și că data viitoare se lasă cu sancțiune.
Această veritabilă spălare pe creier a agentului putem să o plasăm cu succes în vremea comunismului, unde planurile cincinale reprezentau esența dezvoltării. Din păcate însă, acești doi ofițeri sunt foarte tineri și nu au nicio scuză pentru inepțiile și managementul rudimentar impus. (...). Vă rugăm să observați de exemplu, că cei doi ofițeri au pretenția de la polițistul luat în vizor să aplice 28,9 sancțiuni pe lună, în loc de 18 câte a aplicat. Cu alte cuvinte, polițistul trebuie să se forțeze să aplice sancțiuni și acolo unde nu este cazul, sau chiar să inventeze niște situații pe care să le poată încadra drept contravenții. Înțelegeam dacă era vorba despre vreo sesizare din partea unui cetățean care reclama că nu s-a aplicat o sancțiune într-o situație în care chiar se impunea, dar nu poți să pretinzi să aplici un anumit număr de amenzi într-o lună, indiferent de context și circumstanțe.
(...) În aceste condiții, stimați cetățeni ai Mun. Constanța, mare atenție dacă ajungeți pe raza Secției 2 Poliție, pentru că polițiștii de ordine publică sunt obligați să aplice câte 28,9 sancțiuni lunar” avertizează Europol.
Sindicatul mai precizează, pe site-ul său, că ”a sesizat deja conducerea Poliției Române cu privire la aceste anomalii manageriale, și încurajăm pe această cale pe toți polițiștii să ne sesizeze când există presiunea unei „norme” în activitățile pe care le desfășoară”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu