Normele de monitorizare a conformităţii site-urilor web şi a aplicaţiilor mobile cu cerinţele privind accesibilitatea au fost publicate în Monitorul Oficial, informează joi Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR).
"Miercuri, 28.12.2022, a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1257, Decizia Preşedintelui Autorităţii pentru Digitalizarea României nr. 815 din data de 06.12.2022 pentru aprobarea Normelor de monitorizare a conformităţii site-urilor web şi a aplicaţiilor mobile cu cerinţele privind accesibilitatea, denumite în continuare Normele", potrivit unui comunicat al ADR, remis joi AGERPRES.
Astfel, în termen de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României a normelor, fiecare organism din sectorul public are obligaţia să notifice ADR cu privire la stadiul procesului de accesibilizare a site-urilor web şi aplicaţiilor mobile deţinute. De asemenea, în termen de 18 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României a normelor, fiecare organism din sectorul public are obligaţia să deţină un raport de inspecţie pentru fiecare site web/aplicaţie mobilă din administrarea sa, pe care îl va reînnoi în funcţie de valabilitatea acestuia.
"Dezvoltarea societăţii digitale din ultimii ani impune adaptarea site-urilor web şi ale aplicaţiilor mobile la nevoile utilizatorilor, oferindu-le noi posibilităţi de accesare a informaţiilor şi a serviciilor. Site-urile WEB sau aplicaţiile mobile pot fi considerate accesibile dacă o persoană cu dizabilităţi le poate folosi în mod eficient în ciuda dizabilităţii sale", a declarat preşedintele ADR, Dragoş-Cristian Vlad.
Principiile de bază care trebuie respectate în dezvoltarea site-urilor web şi aplicaţiilor mobile aparţinând organismelor din sectorul public sunt: perceptibilitatea - informaţiile şi componentele interfeţei de utilizare trebuie să poată fi prezentate utilizatorilor în moduri pe care aceştia le pot percepe; operabilitatea - componentele interfeţei de utilizare şi navigarea trebuie să poată fi utilizate; inteligibilitatea - informaţiile şi exploatarea interfeţei de utilizare trebuie să poată fi înţelese; robusteţea - întreg conţinutul trebuie să fie suficient de robust încât să poată fi interpretat în mod fiabil de o gamă largă de agenţi utilizatori, inclusiv de tehnologiile de asistare.
Autoritatea pentru Digitalizarea României, în calitate de autoritate de reglementare şi supraveghere în domeniul accesibilităţii site-urilor web şi a aplicaţiilor mobile, a elaborat normele de monitorizare a conformităţii site-urilor web şi a aplicaţiilor mobile cu cerinţele privind accesibilitatea. Normele conţin: periodicitatea monitorizării şi eşantionarea site-urilor web şi a aplicaţiilor mobile care fac obiectul monitorizării; la nivelul site-urilor web, eşantionarea paginilor web şi a conţinutului paginilor respective; la nivelul aplicaţiilor mobile, conţinutul care urmează să fie testat, luând în considerare momentul lansării iniţiale a aplicaţiei şi al actualizărilor ulterioare ale funcţionalităţilor.
De asemenea, ADR monitorizează conformitatea site-urilor web şi a aplicaţiilor mobile ale organismelor din sectorul public cu cerinţele privind accesibilitatea, pe baza normelor de monitorizare menţionate anterior şi a raportului de inspecţie, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News