Urmărește emisiunea live


Normele privind siguranţa la incendiu, la standarde europene şi în România

Autorităţile vor încerca revizuirea şi alinierea normativului de siguranţă la incendiu la standardele europene, a declarat Carmen Iliescu, şef serviciu la Departamentul Reglementări în Construcţii, Direcţia Tehnică din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP). 

Alegeri prezidentiale 2024

'Normativul de siguranţă la incendiu P 118 (...) e vechi de 20 de ani, dar asta nu înseamnă că nu s-au făcut încercări din partea ministerului, a factorilor interesaţi, de a se actualiza acest normativ. (...) Vom încerca din nou revizuirea lui, alinierea cu standardele europene, tot ce înseamnă nou în piaţă', a afirmat Carmen Iliescu, luni, la o conferinţă pe tema securităţii la incendiu a clădirilor.

Specialiştii, conectaţi la cerinţele pieţei

Ea şi-a exprimat speranţa ca specialiştii să transmită necesităţile pieţei, pentru ca atunci când va fi pus în dezbatere acest normativ să fie unul care să facă faţă tuturor cerinţelor actuale. Anca Ginavar, şef serviciu Amenajarea Teritoriului şi Urbanism la MDRAP, a afirmat că este important să se facă 'revizuiri de legislaţie punctuale'.

'E important să facem nişte revizuiri de legislaţie punctuale. (...) Instituţia noastră implementează un proiect finanţat prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2014-2020. El are ca principal obiectiv sistematizarea legislaţiei (...) Sunt foarte multe reglementări care datează de la începutul anilor '90, între timp realitatea s-a modificat extrem de mult atât din punct de vedere tehnologic, cât şi administrativ şi nu în ultimul rând al proprietăţii', a adăugat Ginavar, conform Agerpres. 

Arhitectul Florin Enache a declarat că, în prezent, din studii reiese că principala cauză a incendiilor în mediul urban aglomerat rezidenţial este maşina de spălat rufe. În opinia sa, este important să se aibă în vedere calitatea instalaţiilor. El a menţionat că în mediul rural principala cauză ar fi legată de coşurile de sobă.

'Clădirile vechi, faţă de cele noi, nu dispun de sisteme de detecţie a incendiului, de stingere. (...) Foarte multe instituţii de învăţământ şi spitale, fiind realizate înainte de '90, nu au nevoie de această autorizare de securitate la incendiu', a declarat Cosmin Crăciun, specialist avizate autorizare ISU la Protecons Consulting. El a precizat că în România sunt în medie, în fiecare zi, aproape 40 de incendii la construcţii. Crăciun a spus că 90% dintre toate stingătoarele comercializate pe teritoriul României sunt achiziţionate de firme, iar 10% de persoane fizice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel