Cătălin Chivulescu, consultant IT, a explicat cum de România a scăpat doar cu zona de transport aerian afectată după pana globală a sistemului Microsoft.
"Din fericire, în prezent, dosarul cu şină nu este afectat de acest blackout (n.r. pană). Din păcate, trebuie să ne luăm măsuri de securitate şi recomandarea mea este să implementăm soluţiile de cloud hibrid, să nu ne bazăm pe unul dintre cei trei mari furnizori - Google, Microsoft şi Amazon - ci să avem propria soluţie deoarece suntem suficient de capabili încât să ne creăm propria infrastructura şi propriul nostru serviciu", a subliniat Cătălin Chivulescu, la B1 TV.
"Microsoft a declarat starea de disaster recovery - încurajează companiile care folosesc soluţiile lor de cloud să treacă la planul de dezastru natural. Planul acesta este unul pe care fiecare companie ar trebui să il aibă şi ar trebui să conţină nişte proceduri care să restaureze serviciul la starea iniţială, într-un caz de dezastru natural, cutremur, chiar şi atac cibernetic. Acest plan ar trebui să îl aibă şi guvernul nostru, atât în caz de cutremur, dar și în cazul unui atac cibernetic.
Cazul în care această companie nu a fost contractată de Guvernul României este unul bun, dar asta nu înseamnă că noi suntem pregătiţi să remediem situaţia. Gândiţi-vă puţin... Noi avem toate sistemele descentralizate - nu avem o procedură clară, un start şi un final la tot ce înseamnă infrastructură guvernamentală în România.
Faptul că la noi doar un serviciu este afectat temporar este dat de ignoranţa autorităţilor române, nu din alt motiv. Situaţia aceasta în ţările de vest este dată de faptul că ei, având un sistem de cloud mult mai dezvoltat, şi-au delegat toată cunoştinţa şi tot domeniul IT celor trei mari furnizor de cloud din lume", a spus consultantul în IT.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu