Norovirusul sau, așa cum i se mai spune popular, gripa stomacului, face din ce în ce mai multe victime.
O epidemie de Norovirus este în evoluţie în Râşnov, peste 140 de persoane prezentându-se la medic pentru consult cu simptomatologia specifică în cursul săptămânii trecute, a informat, luni, Direcţia de Sănătate Publică Braşov. Conform sursei citate, persoanele respective s-au prezentat la medicul de familie sau la spitale din judeţ cu vărsături, greţuri, durere abdominală, febră, frisoane, scaune diareice.
„În ancheta epidemiologică au fost raportate 140 de persoane care au fost înregistrate de către unităţile sanitare, evoluţia acestor pacienţi fiind favorabilă. (...) Din cei 140 pacienţi cu simptomatologie digestivă, 25 s-au prezentat la unităţi spitaliceşti, iar un caz - un copil de 5 ani, la care s-a identificat din materii fecale Norovirus G2 - a fost spitalizat, având o evoluţie clinică bună. De asemenea, în cazul unui alt copil s-au recoltat probe biologice, rezultând infectarea acestuia cu Norovirus, care este recunoscut ca fiind responsabil pentru epidemii de acest tip. Din acest moment, considerăm aceasta ca fiind cauza cea mai probabilă a focarului de boală transmisibilă apărut în oraşul Râşnov”, a precizat DSP Braşov într-un comunicat de presă.
„Să știți că nu este vorba numai de o cauză virală. Poate fi o cauză bacteriană sau parazitară. La copil vorbim și de rotavirus. Este o boală diareică care poate pune probleme la cei care au un sistem imunitar deficitar. Este boala mâinilor murdare și se transmite ca multe alte boli diareice și, din păcate, la copiii mici și la cei care au boli asociate, poate apărea deshidratarea care să ducă la complicații severe, se transmite ușor. În general, astfel de cazuri erau mai degrabă în America, dar iată că au ajuns și în Europa și în România.
Nu cred că vor fi probleme de acum încolo. Trebuie doar să fim atenți la cum prevenim și să luăm în calcul că putem să avem și această gastroenterită infecțioasă. Trebui să ne protejăm prin regulile de igienă, prin lucrurile pe care le facem în general în bolile infecțioase diareice”, a spus medicul Adrian Marinescu, marți, la Antena 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu