Norvegia este gata să aloce miliarde pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei: „Păstrarea păcii și a libertății costă bani”

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Norvegia va oferi Ucrainei noi contribuții, inclusiv finanțare, pentru îmbunătățirea sistemului său de apărare antiaeriană, a declarat prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Stoere pentru canalul media TV2 pe 21 aprilie.

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a fost pusă la încercare în special în ultimele luni în contextul valului de atacuri cu rachete și drone ruse și a întârzierii ajutorului din partea SUA, notează kyivindependent.

Stoere a spus că există "sume semnificative" care urmează să fie direcționate către sistemul de apărare antiaeriană al Ucrainei, dar nu a specificat suma exactă.

"Vom reveni la acest subiect când vom prezenta bugetul revizuit," a spus Stoere.

"Este costisitor, dar păstrarea păcii și a libertății costă bani. Cei care plătesc cel mai mare preț sunt Ucraina și ucrainenii."

Prim-ministrul a adăugat: "Este nevoie de timp pentru a produce sisteme de apărare antiaeriană. Acest lucru înseamnă că trebuie să trimiți sisteme de apărare antiaeriană din propriile depozite."

Nu a fost clar ce parte din noua contribuție a Norvegiei va fi financiară și care parte va consta în echipament militar.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pe 19 aprilie că aliații NATO s-au angajat să furnizeze Ucrainei mai multe sisteme de apărare antiaeriană, inclusiv sisteme Patriot. Stoltenberg a adăugat că nu a putut comenta la acea dată asupra numărului specific de noi contribuții.

Norvegia și-a intensificat recent eforturile pentru a crește producția de apărare, atât pentru nevoile interne, cât și pentru susținerea Ucrainei. Oslo a alocat 2 miliarde de coroane norvegiene (190 de milioane de dolari) în ianuarie în acest scop.

Potrivit Institutului Kiel pentru Economia Mondială (IfW Kiel), care urmărește ajutorul internațional pentru Ucraina, Norvegia a angajat 7,5 miliarde de euro (7,9 miliarde de dolari) pentru Ucraina până în februarie 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel