Oslo nu vrea să stopeze boom-ul profiturilor companiilor sale energetice generate de facturile mari. La rândul lui, Putin amenință: ”Fără energie pentru cei care impun plafoane de preț”.
Solicitarea a peste cincisprezece guverne europene de a introduce un plafon de preț al gazelor nu vede rivali doar în interiorul UE, ci și în afara granițelor Uniunii. Opoziției evidente a Rusiei față de așa-numitul plafon de preț care ar duce la oprirea imediată a tuturor livrărilor de metan rusesc către UE i s-a alăturat și cea a Norvegiei. De la începutul războiului, exporturile de energie ale Oslo către restul Europei au crescut vertiginos, iar guvernul scandinav nu pare dispus să tolereze un plafon al profiturilor companiilor sale energetice.
”Guvernul norvegian nu recomandă un plafon de preț al gazelor”, a declarat Terje Aasland, ministrul norvegian al Energiei, invitat la întâlnirea informală dintre omologii săi din UE de la Praga.
Autoritățile ruse și-au făcut auzite și vocea împotriva plafonului de preț, cu tonuri decis mai agresive față de UE și statele sale membre, potrivit Europa Today.
”Moscova nu va furniza energie țărilor care impun plafoane de preț, celor care joacă murdar și șantajează fără rușine. Rusia nu va plăti din buzunarul său pentru bunăstarea altora și nu va acționa împotriva intereselor sale”, a spus președintele rus, Vladimir Putin.
Amenințările au venit și de la Alexei Miller, șeful Gazprom, potrivit căruia ”nu există nicio garanție că Europa va putea supraviețui iernii” fără metan din Rusia.
”Aplicarea unui plafon sau a unui coridor la prețul metanului pe piața angro” este una dintre opțiunile menționate în documentul final al întâlnirii dintre miniștrii energiei. Cu toate acestea, ”opiniile diferă cu privire la această opțiune” și la faptul dacă ”o astfel de măsură este posibilă și rentabilă sau dacă ar putea duce la raționalizare, arbitraj sau subvenții”. Diviziunile din interiorul UE vor complica munca Comisiei Europene, chemată să caute o mediere dificilă de către summitul de la Bruxelles din 20 și 21 octombrie.
Citește și:
Comisia Europeană va prezenta săptămâna viitoare noi măsuri pentru a încerca să reducă preţurile ridicate ale energiei, a afirmat miercuri comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, transmit Reuters și Agerpres.
"Săptămâna viitoare, Executivul comunitar va propune un alt pachet de măsuri", a declarat Simson la sosirea la Praga, unde participă la reuniunea miniştrilor Energiei din UE.
Separat, ministrul suedez al Energiei, Khashayar Farmanbar, a afirmat că UE trebuie să găsească un mod pentru o decuplare a pieţei de electricitate de piaţa gazelor naturale.
"Aceasta poate fi realizată în diverse moduri. Dar un lucru este important: Cea ce facem acum, interferenţa pe piaţă, trebuie să fie de scurtă durată ... şi, de asemenea, nu trebuie să fie o piedică pentru producţia de energie regenerabilă şi cea pe bază de combustibili fosili", a explicat oficialul suedez.
În condiţiile în care preţul electricităţii pe piaţa angro a explodat ca urmare a creşterii cotaţiilor la energiile fosile, unele state membre UE solicită o decuplare a pieţei de electricitate de piaţa gazelor naturale, în ideea de a împiedica o aliniere automată a preţului redus al energiei nucleare de cel al gazelor naturale, apreciind că această corelare este una depăşită în contextul pieţei unice europene.
Miercuri dimineaţa, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile pentru luna viitoare au scăzut cu 1,25 euro, ajungând la 158,50 euro pentru un Megawatt oră (MWh), în timp ce cotaţiile pentru decembrie au scăzut cu 2,50 euro, ajungând la 172,50 euro pentru un Megawatt oră (MWh). În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un MWh.
Ministerul ucrainean al Energiei a decis să oprească exporturile de electricitate către Uniunea Europeană, în urma atacurilor ruseşti cu rachete care au lovit luni dimineaţa infrastructura energetică din Ucraina, transmite Reuters.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News