Prof. univ. dr. Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice, a fost invitat la DC Edu, de pe DCNews și DCNewsTV, unde a vorbit despre performanță.
Profesorul Radu Gologan a explicat, în exclusivitate pentru DCNews și DCNewsTV, ce înseamnă ideea de performanță în școală. Potrivit acestuia, există multe școli în care elevii primesc note de 9 și 10 mult prea ușor.
„Cum vedeți ideea de performanță?”, a întrebat prof. univ. dr. Sorin Ivan.
„Pentru mine, performanța la nivel normal, într-o școală, însemna să ai media cel puțin 7. Asta înseamnă performanță bine realizată. 8,9,10 nu se luau pe vremea mea foarte ușor. 9, 10 erau mai grele. O evaluare corectă, nu exagerată cum se întâmplă acum în tot felul de părți cu „bunătatea” unor profesori sau părinți care spun: „Copilul meu trebuie să aibă numai 10 că altfel nu-l primește nu știu unde.”
Noroc că s-a scos media de la școală pentru examenele naționale, dar multe universități străine cer și media de la școală. Chiar și în licee excepționale sunt momente în care copiilor li se dau medii mari numai ca să nu li se strice viitorul la Universitatea Oxford.”, a spus profesorul Radu Gologan.
„Există semnale din multe părți ale sistemului că în multe școli, și mai ales în partea de gimnaziu, chiar există anumite politici pentru a li se acorda copiilor note mari ca școală să iasă bine la evaluare, să aibă o imagine bună, un rating foarte bun.”, a completat prof. univ. dr. Sorin Ivan.
„Pot să vă dau aici exemple fără să numesc. Vorbesc despre București unde știu liceele de top foarte bine, cu profesori cu tot. Sunt licee în care notele se dau corect și foarte greu sunt copii de 10, care, într-un fel, putem spune subiectiv, sunt nedreptățiți față de copiii din alte licee care primesc numai 10.
Reversul medaliei sau continuarea este că, de multe ori, din liceele acelea care nu dau note mari, copiii ajung la facultate, îi am eu la Facultatea de Automatică și Calculatoare, și sunt mult mai buni decât cei care vin din alte licee de top unde au avut numai 10. Se descurcă mult mai bine.”, a spus prof. univ. dr. Radu Gologan la DC Edu, de pe DCNews și DCNewsTV.
Profesorul Radu Gologan a vorbit, în exclusivitate pentru DCNews și DCNewsTV, despre cum se poate diminua discrepanța care există între elevii foarte buni și cei foarte slabi, care nu reușesc la Bacalaureat.
„Cum facem să reducem distanța dintre aceste două extreme? Cum facem să minimalizăm acest pol al performanței negative sau al lipsei de orice performanță?”, a întrebat prof. univ. dr. Sorin Ivan.
„Numai cu bani și o formă care a început deja, dar în puține situații: integrare școlară completă: școală, rămâneți la școală, lecții, masă și așa mai departe. Este singura soluție!
Nu sunt bani, nu sunt locuri. Cum reușiți într-un liceu din București care abia se descurcă în 3 schimburi să faceți și asta?
Primul lucru ar fi ăsta pentru că după aceea sunt tot felul de forme. Profesorul, dacă rămâne în școală, va trebui să fie plătit suplimentar. Este singura soluție, nu pentru copiii excepționali, ci pentru cei care nu reușesc în final la BAC. Acolo e problema!", a spus profesorul Radu Gologan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News