Radu Tudor a reacționat cu privire la incendiul violent ce a cuprins Catedrala Notre-Dame și a postat pe websiteul său ceea ce l-a surprins cu privire la autorități, dar și la public.
”Am urmărit ore întregi transmisiile în direct ale televiziunilor franceze și ale CNN despre noua dramă pariziană: devastarea catedralei Notre Dame într-un incediu uriaș. Am fost plăcut impresionat de reacția multor concetățeni de-ai mei în legătură cu acest simbol european unic. Dar ceea ce m-a interesat la fel de mult a fost reacția societății franceze, în ansamblul ei. Pentru a putea face unele comparații. Le iau pe rând:
Reacția față de autorități. Francezii s-au purtat exemplar: pompierii au fost aplaudați după efortul lor imens, președintele Macron, premierul Philippe, ministrul de interne Castaner și primarul Hidalgo au fost înconjurați de sute de oameni în liniște, cu decența cuvenită unui moment dramatic. Fără huduieli politice sau de altă natură, fără acuzații iraționale în astfel de momente, cu o reacție solidară specifică unei națiuni puternice.
Atât BFMTV, cât și France 2 sau TV5 au relatat cu deplină încredere în cei care intervin la fața locului. Fără isterii, țipete, acuzații sau opinii atotștiutoare. Mesaje calme, analitice, cu opinii diverse ale specialiștilor. Jos pălăria!
Afectați, disponibili la dialog, aceeași civilizată lipsă a oricărei isterii. M-au impresionat profund reuniunile ad-hoc, în diverse locuri, pentru a cânta Ave Maria și alte cântece religioase catolice. Iar toate astea se întamplă într-o societate cu nervii întinși la maxim, dupa patru ani de atentate teroriste abominabile și stări de urgență repetate.
În România, de cele mai multe ori, reacția e exact pe dos. Din prima clipă apar tot felul de acuzații aberante exprimate din fotoliul de acasă la adresa celor care intervin la fața locului. Avem o uriașă masă de cârcotași de profesie, gata să pună la îndoială orice acțiune de specialitate în caz de urgență. Cazul Colectiv a fost unul școală din acest punct de vedere. Acestui tablou trist i se adaugă o mare cantitate de isterie, de limbaj indecent, de strigăte pe stradă, îmbrânceli, lipsă gravă a celor șapte ani de acasă în exprimare și gesticulație.
Printre cei de buni simt care postează mesaje pe solidaritate pe rețelele sociale, apar inevitabil destui dezechilibrați, acuzatori de profesie, frustrați, minți rătătice în teoriile conspirației gata să pună la îndoială opiniile specialiștilor cu școala și experiența solidă în domeniu.
În astfel de cazuri precum drama de la Notre Dame, nu doar autoritățile au de învățat de la francezi cum trebuie să fie pregătiți de reacție, pe viitor. Astfel de incidente grave apar oricând, oriunde în lume.
Avem si noi, ca societate, de invatat din reactia civilizata, demna si profunda a francezilor. In istoria Romaniei moderne, Franta a reprezentat cea mai puternica sursa de inspiratie in organizarea statului roman modern. Franta a contribuit esential si la cel mai spectaculos moment istoric romanesc : Marea Unire de la 1 decembrie 1918.
Ne-am indepartat insa de civilizatia europeana in ultimii ani. Noi, ca societate. Prin ura, intoleranta, vulgaritate, limbaj suburban, arogante ieftine.
Poate acum, inca o data in istorie, noi cei din societatea romaneasca mai invatam o lectie. Pentru nimeni nu e prea tarziu. Dupa cum am invatat in scoala : omul cat traieste invata”, a mai precizat Radu Tudor, pe webisteul său.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu