Nou cutremur, vineri, în Vrancea

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Seismologii au revizuit în creştere magnitudinea cutremurului produs vineri, la ora locală 11:08, în judeţul Vrancea, de la 3,6 la 3,8 grade pe Richter, conform informaţiilor actualizate publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Astfel, seismul a avut loc la adâncimea de 78,1 kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 42 km vest de Focşani, 62 km nord de Buzău, 69 km est de Sfântu-Gheorghe, 80 km est de Braşov, 96 km nord-est de Ploieşti, 99 km sud de Bacău şi 99 km sud-vest de Bârlad. De la începutul lunii noiembrie, în România s-a mai produs un singur cutremur, în judeţul Ialomiţa, cu o magnitudine de 3,3 grade pe Richter. Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, de 5,7 pe Richter, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri. 

Citește și - Câte clădiri monument istoric stau să se prăbușească. Senatorul Liviu Brătescu: „Unele sunt locuite, altele nu, dar sunt în apropierea unor locuințe!”/ video 

Invitat în emisiunea De Ce Citim, senatorul PNL Liviu Brătescu, cercetător, fost secretar de stat în Ministerul Culturii între 2019 și 2022, a vorbit despre evaluarea clădirilor care au statut de monument istoric și de situația îngrijorătoare în care acestea se află. 

„În perioada în care am fost secretar de stat la Ministerul Culturii, 2019-2022, am avut, printre alte atribuții, zona aceasta de patrimoniu mobil și imobil, confruntându-mă cu diferite situații legate de starea aceasta de degradare a clădirilor monument istoric, am considerat la un moment dat că este de datoria mea să pun pe masa decidenților o analiză din care să reiasă cât se poate de clar care este starea clădirilor monument istoric din România. Împreună cu colegii noștri de la Institutul Național al Patrimoniului, Direcțiile Județene de Cultură și echipele de specialitate din Ministerul Culturii, care se aflau în coordonarea mea, am realizat acest document.

Este o situație de-a dreptul dramatică, din punctul meu de vedere, pentru că, fără a fi rezultatul unei munci de foarte multe luni, ci doar o muncă de una-două luni. Mă refer cu documente și fotografii, situații la care colegii din minister au avut acces într-un timp foarte scurt, ei bine, a rezultat această situație la nivel național, cu un număr de peste 850 de clădiri monument istoric aflate în stare de colaps și pre colaps. Adică, la un mic cutremur s-ar putea prăbuși. Unele sunt locuite, altele nu sunt, dar sunt în apropierea altor locuințe și ar putea pune vieți în pericol.” a subliniat senatorul Liviu Brătescu. Vezi aici articolul!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel