EXCLUSIV  Nou derapaj marca Teodosie: Copiii cu boli psihice se nasc din vina părinților care păcătuiesc. Diana Buzoianu (USR): E de noaptea minții!

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Arhiepiscopul Tomisului a lansat o nouă controversă. Ținta ÎPS-ului: copiii cu boli psihice! Sunt curios cine urmează.
 

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, care are deja câteva plângeri la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, continuă seria de derapaje. Probabil a început să îi placă faptul că apare în presă, însă cred că nu vede gravitatea a ceea ce vociferează. Despre "bolile psihice la copii care au legătură cu păcatele părinților" am vorbit cu Diana Buzoianu, deputat USR.

"Eu am făcut deja două sesizări pentru derapajele Arhiepiscopului Teodosie. Încă aștept să văd care este atitudinea autorităților față de aceste derapaje deja existente.

Eu cred că, la un moment dat, oamenii care constant dau astfel de declarații ajung să se decredibilizeze. Păcat că tot mai mulți oameni vorbesc din roluri din care ar fi trebuit, de fapt, să ofere alinare oamenilor aflați în asemenea situații, niște soluții spirituale și morale de a trece peste anumite momente. În momentul de față, însă, rolul Arhiepiscopului este folosit pentru a acuza credincioșii.

E trist să vezi că un om care ar fi putut să facă atât de mult bine prin funcția pe care o are, alege să o folosească pentru a dezbina și a acuza mii de părinți care au copii cu handicap, mai ales că aceste familii nu sunt ajutate nici măcar de către stat, iar biserica ar trebui mai degrabă să fie un aliat al lor, nu un acuzator", a declarat Diana Buzoianu.

Declarațiile de acest gen pot avea efecte negative majore asupra relațiilor dintre oameni, în cazul de față, asupra relației dintre părinte - copil. Diana Buzoianu speră, însă, că actualul derapaj nu va fi luat în calcul de părinții copiilor cu handicap.

"Nu vreau să cred că niște declarații halucinante vor fi luate în considerare de către părinți. Aceștia își iubesc copiii, au grijă de ei, tind să cred sunt mai responsabili decât părinții care au copii fără handicap și nu cred că vor fi influențați negativ de aceste declarații.

S-a ajuns, din păcate, într-un punct în care oamenii au toate instrumentele să facă bine, însă le folosesc mai degrabă pentru a blama. Nu există absolut niciun argument religios în spatele a ceea ce declară Arhiepiscopul și mă îndoiesc că, în Biblie, scrie pe undeva așa ceva.

Acesta a fost și argumentul avocatei domnului Teodosie  când a venit în audiență la CNCD împotriva celeilalte plângeri pe care i-am făcut-o cu privire la femeile care trebuie să-și ducă crucea în cadrul căsătoriei. Mi-a spus că declarațiile respective trebuie citite din sfera religioasă, ca sfaturi din Biblie, pentru că așa spune Cartea Sfântă. Eu mă îndoiesc ferm că undeva în Biblie scrie că părinții păcătoși vor fi pedepsiți de Dumnezeu și vor avea copii cu handicap, este ceva de noaptea minții.

Oamenii cu adevărat credincioși, care duc viața după valorile religioase, știu că răspunsul este în toleranță, în iubire, în sprijin pentru cei de lângă, nu de blamare și manipulare", spune Diana Buzoianu.

ÎPS Teodosie spune că rugăciunea a fost de mai mult folos decât medicația pentru ”neajunsurile psihice”, însă Diana Buzoianu nu este în totalitate de acord cu afirmația dânsului. Spune că religia joacă un rol important și că oamenii religioși își pot găsi o alinare în această sferă, însă există studii și dovezi științifice care arată că medicina modernă ajută mai mult decât rugăciunea. 

"Să spui că dacă ești credincios nu mai ai nevoie de medicină modernă... Această declarație aduce, mai degrabă, un deserviciu oamenilor care, credincioși fiind, pot folosi instrumente moderne pentru a face față unor boli. Nu vreau ca religia să fie folosită pentru a pune în pericol viața oamenilor. Bineînțeles, religia poate fi un instrument ajutător pentru a face față problemelor, dar există studii medicale moderne pe care nu putem să le dam la o parte. 

Din păcate, declarațiile domnului Teodosie vor face foarte mult rău. Cel mai îngrijorător este că, venind din partea unui înalt reprezentant, ele sunt acceptate în continuare de către Biserica Ortodoxă. Cu astfel de reprezentați și Biserica ajunge să se decredibilizeze", a spus Diana Buzoianu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel