Nou înfiinţata ACD PNL-PC Bucureşti cere referendum local pe tema desfiinţării primăriilor de sector

Andrei Chiliman, Cristian Popescu Piedone
Andrei Chiliman, Cristian Popescu Piedone

Preşedintele PNL Bucureşti, Andrei Chiliman, şi prim-vicepreşedintele Partidului Conservator, Cristian Popescu Piedone, au semnat, miercuri, protocolul privind constituirea şi funcţionarea Alianţei de Centru Dreapta PNL-PC la nivelul municipiului Bucureşti şi au adoptat o rezoluţie prin care cer urgentarea procedurilor de organizare a unui referendum local pe tema desfiinţării instituţiei primarului de sector.

„Cu această ocazie am discutat şi despre problemele cu care ne confruntăm în Bucureşti şi am hotărât să semnăm împreună o rezoluţie a Alianţei ACD pentru Bucureşti, rezoluţia Jos mâinile de pe Bucureşti!. (...) Considerăm că aşa-numitul proiect de Lege a Capitalei contravine flagrant interesului general al cetăţenilor Municipiului Bucureşti şi reflectă doar interesele unui grup politico-financiar care speră ca, prin impunerea acestui act normativ, să monopolizeze decizia administrativă în Capitala României. (...) Cele două partide care formează ACD (...) vor purta împreună bătălia pentru menţinerea aproape de bucureşteni a deciziilor asupra problemelor lor şi asupra modului în care sunt cheltuiţi banii lor“, a precizat liderul liberal Andrei Chiliman, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, tentativa actualei puteri de impunere a unui model de reorganizare administrativă a Municipiului Bucureşti încalcă atât drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, cât şi principiul descentralizării.

Proiectul de lege restrânge dreptul cetăţenilor de a-şi alege reprezentanţii prin desfiinţarea instituţiei primarului ales de sector şi înlocuirea acesteia cu un director, numit de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, (...) şi îndepărtează decizia administrativă de cetăţean, prin desfiinţarea consiliilor locale şi prin transformarea primarului de sector într-o autoritate cu rol unic de aplicare a dispoziţiilor Consiliului General şi ale primarului general, a explicat Chiliman.

Totodată, edilul sectorului 1 a subliniat că proiectul de lege va avea ca efect politizarea excesivă a actului administrativ, prin concentrarea deciziei la nivelul unei singure autorităţi, CGMB.

Rezoluţia semnată de cei doi co-preşedinţi ACD PNL-PC la nivelul Bucureştiului subliniază că proiectul de lege va avea efecte negative asupra vieţii de zi cu zi a bucureşteanului, prin transferul atribuţiilor celor şase primării de sector la nivelul unei autorităţi centrale, în vădită incapacitate de gestiona singură complexitatea problemelor, cerinţelor şi nevoilor celor 2,5 milioane de cetăţeni ai Capitalei.

În finalul rezoluţiei semnatarii solicită urgentarea procedurilor de iniţiere şi organizare a unui referendum local pe tema desfiinţării instituţiei primarului de sector ales de cetăţeni şi a transferului de atribuţii de la primăriile de sector către administraţia centrală a Municipiului Bucureşti şi susţin aplicarea principiului descentralizării reale a administraţiei publice şi menţinerea primarului de sector ales de cetăţeni.

La rândul său, liderul conservator Cristian Popescu Piedone a subliniat că referendumul este singura cale legală pentru ca cetăţenii să se poată exprima în privinţa alegerii primarilor.

Citeşte şi:

Oprescu: În două-trei luni, bucureștenii vor ieși la vot pentru desființarea primăriilor de sector

Andrei Chiliman vrea referendum local pe tema desfiinţării primăriilor de sector

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel