Mai mulţi senatori de la PSD, PNL şi UDMR au iniţiat şi depus la Senat un proiect de lege privind înfiinţarea fondului de asistenţă tehnică şi financiară pentru dezvoltare destinat autorităţilor publice locale din Republica Moldova.
'România pune la dispoziţia autorităţilor publice locale din Republica Moldova un pachet financiar pentru operaţionalizarea fondului, în perioada 2022-2025, în cuantum de 10.000.000 euro, în preţuri curente, cu posibilitate de suplimentare prin hotărâre de Guvern.
Fondul este gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, care, prin structurile sale interne şi/sau subordonate, administrează fondul prin modalităţi de implementare directă şi respectiv de implementare indirectă, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare', se arată în proiectul de lege.
Acesta mai menţionează că MDLPA alocă sumele pentru proiecte, realizate la iniţiativa potenţialilor beneficiari (autorităţi publice locale din Republica Moldova), care au raport de înfrăţire cu autorităţi ale administraţiei publice locale din România, pe baza devizelor estimate de cheltuieli întocmite şi certificate de către potenţialii beneficiari în ceea ce priveşte legalitatea, oportunitatea, necesitatea şi economicitatea acestora.
Fondul finanţează obiective de investiţii cum ar fi dezvoltarea infrastructurii de transport, energie şi mediu, precum şi a tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, construirea/reabilitarea/dotarea unităţilor de învăţământ şcolar şi preşcolar şi a unităţilor sanitare, dezvoltarea serviciilor sociale destinate grupurilor vulnerabile, construcţia/reabilitarea de muzee, biblioteci, şcoli de artă şi de muzică, construcţia de facilităţi pentru pregătirea sportivilor, achiziţionarea de autovehicule şi echipament pentru deszăpezire, întreţinerea spaţiilor verzi şi a iluminatului public.
'Un cuantum de minimum 3% din valoarea angajată în cadrul proiectului va fi folosită de beneficiar pentru realizarea măsurilor de informare şi publicitate ale proiectului în Republica Moldova, cu evidenţierea contribuţiei financiare a României, atât în perioada de realizare, cât şi ulterior. Valoarea maximă admisă a unui proiect este de 100.000 de euro în preţuri curente.
Contribuţia proprie minimă a beneficiarului este de 5% din valoarea minimă angajată în cadrul proiectului. Perioada de desfăşurarea a proiectelor se poate încheia, cel târziu, la data de 30 iunie 2025. Autoritatea administraţiei publice locale din România, care se află în parteneriat cu un beneficiar, efectuează o evaluare la jumătatea perioadei de implementare şi o evaluare finală. Evaluările sunt transmise autorităţii finanţatoare', mai menţionează proiectul, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu